Brukselka z czosnkiem i papryką
Często tak przygotowuję brukselkę, to bardzo fajny dodatek do obiadu. Jest wyrazista i pyszna.
Składniki:
0,5 kg brukselki
1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka cukru do gotowania
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
szczypta ostrej mielonej papryki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Odcinam końcówki i zdejmuję zewnętrzne listki z brukselek.
Dokładnie myję je pod bieżącą wodą.
Większe przekrajam na pół.
Przekładam do garnka, zalewam wodą (powinna je zakrywać), dodaję sól i cukier.
Gotuję do miękkości - ok. 15 minut.
Odlewam wodę, dodaję masło, mieszam żeby się rozpuściło.
Dodaję czosnek i obie papryki do smaku, doprawiam solą i pieprzem.
Podgrzewam na średnim ogniu ok. 3-4 minut.
Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz