Szukaj na blogu

Brukselka z czosnkiem i papryką

Często tak przygotowuję brukselkę, to bardzo fajny dodatek do obiadu. Jest wyrazista i pyszna.


Składniki:

0,5 kg brukselki

1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka cukru do gotowania

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

szczypta ostrej mielonej papryki

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Odcinam końcówki i zdejmuję  zewnętrzne listki z brukselek.

Dokładnie myję je pod bieżącą wodą.

Większe przekrajam na pół.

Przekładam do garnka, zalewam wodą (powinna je zakrywać), dodaję sól i cukier.

Gotuję do miękkości - ok. 15 minut.

Odlewam wodę, dodaję masło, mieszam żeby się rozpuściło.

Dodaję czosnek i obie papryki do smaku, doprawiam solą i pieprzem.

Podgrzewam na średnim ogniu ok. 3-4 minut.

Podaję na gorąco.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger