Sos do sałatek z lekko dymną nutą
Wyrazisty i intensywny w smaku sos, który będzie pasował np. do sałatki z grillowaną gruszką i bekonem.
Składniki:
2 pełne łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki soku z mandarynki
2 łyżki sosu worcestershire
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 mały ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1 płaska łyżeczka curry
cukier i sól do smaku
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Czosnek przeciskam przez praskę, mieszam dokładnie wszystkie składniki (olej dodaję na samym końcu, po połączeniu pozostałych składników).
Doprawiam sos do smaku solą i cukrem.
Warto zrobić go przynajmniej godzinę przed podaniem, żeby smaki się ładnie przegryzły, po tym czasie być może okaże się, że wymaga jeszcze cukru i soli (można go przechowywać w lodóce do 2 dni, w zamkniętym słoiku).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz