Szukaj na blogu

Sos do sałatek z lekko dymną nutą

Wyrazisty i intensywny w smaku sos, który będzie pasował np. do sałatki z grillowaną gruszką i bekonem.


Składniki:

2 pełne łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki soku z mandarynki 

2 łyżki sosu worcestershire

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 mały ząbek czosnku

1 płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki

1 płaska łyżeczka curry 

cukier i sól do smaku

1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Czosnek przeciskam przez praskę, mieszam dokładnie wszystkie składniki (olej dodaję na samym końcu, po połączeniu pozostałych składników).

Doprawiam sos do smaku solą i cukrem.

Warto zrobić go przynajmniej godzinę przed podaniem, żeby smaki się ładnie przegryzły, po tym czasie być może okaże się, że wymaga jeszcze cukru i soli (można go przechowywać w lodóce do 2 dni, w zamkniętym słoiku).

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger