Klopsiki w lekkim sosie z pieczarkami
To pyszny, prosty obiadek z soczystymi klopsami, lekkim sosem z marchewką i pieczarkami. Podałam je z ryżem i surówką z kiszonej kapusty.
Składniki:
ok. 600 g mielonego mięsa z karkówki lub łopatki wieprzowej
1 cebula, średniej wielkości
1 ząbek czosnku
1 łyżka gęstej śmiatany 18%
1 łyżka majonezu
1 czubata łyżka bułki tartej
do smaku: suszony majeranek, zioła prowansalskie, sól i pieprz
1-2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia klopsów
olej do smażenia
Do sosu:
1 niewielka marchewka
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3-4 średniej wielkości pieczarki
1 łyżka drobno posiekanego koperku
3/4 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski.
Obraną cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na 2 łyżkach oleju do zeszklenia.
Podsmażoną przekładam razem z tłuszczem do mięsa, dodaję przecieśniey przez praskę czosnek, śmietanę, majonez i dokładnie mieszam.
Dodaję bułkę tartą i jeszcze raz mieszam.
Doprawiam masę ziołami, solą i pieprzem.
Formuję kulki wielkości małęj mandarynki, każdą obtaczam w mące, lekko spłaszczam i smażę na rumiano z obu stron na średnio rozgrzanym oleju (po 2-3 minuty z każdej strony).
Usmażone klopsy zdejmuję z patelni, a na pozostały tłuszcz wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę.
Smażę ją 3-4 minuty.
Obraną marchewkę przekrajam wzdłuż na 4, a potem kroję na plasterki.
Pokrojoną dorzucam do cebuli i smażę razem przez kilka minut.
Pieczarki kroję na pół, a potem na plasterki - również dorzucam na patelnię i smażę przez chwilę.
Dolewam wodę i z powrotem wkłądam klopsy.
Dodaję posiekany czosnek, wstępnie doprawim sos solą i pieprzem.
Przykrywam i na mały m ogniu duszę ok. 10 minut (płynu na patelni nie będzie zbyt wiele).
Odlewam 2-3 łyżki płynu, chwilę czekam żeby przestygł i mieszam go ze skrobią, po czym zawiesinę przelewam na patelnię i wszystko mieszam.
Podgrzewam jeszcze 2-3 minuty, dodaję posiekany koperek.
Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewam odrobinę gorącej wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz