Szukaj na blogu

Sałatka z grillowanym pomidorem i cukinią

Lubię grillowane warzywa, i lubię je wykorzystywać w sałatkach. W dzisiejszej sałatce jest kilka składników i - co może jest trochę nietypowe - nie ma żadnego sosu, a mimo to smakuje doskonale. Stało się tak właśnie dzięki temu, że na patelni grillowej przygotowałam plastry cukinii i pomidora - doprawiłam je solą ziołową, mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi, więc mają mnóstwo smaku. Całość przed podaniem spryskałam jedynie olejem z orzechów włoskich (w sprayu).


Składniki (2 porcje):

2 miąższyste pomidory

1 mała zielona cukinia

rukola (po sporej garści  na porcję)

ok. 1/3 szklanki makaronu pełnoziarnistego (u mnie kokardki)

kilka małych kulek mozzarelli

krążek sera pleśniowego (u mnie camembert)

garść pestek dyni, podprażonych na suchej patelni

do smaku: sól (ziołowa), świeżo mielony czarny pieprz, zioła prowansalskie

olej w sprayu do smażenia (lub oliwa)

olej z orzechów włoskich w sprayu, możesz oczywiście użyć innego, ulubionego

Przygotowanie:

Zaczynam od ugotowania w lekko osolonej wodzie makaronu - powinien pozostać al dente.

Pomidory kroję na plastry ok. pół cm grubości, cukinię w troszkę cieńsze.

Spryskuję je olejem, oprószam solą ziołową i pieprzem.

Rozgrzewam patelnię grillową (możesz użyć zwykłej), ukłądam plastry cukinii i smażę je przez minutę - dwie z każdej strony.

Pod koniec smażenia oprószam je ziołami prowanslakimi.

To samo robię z plastrami pomidora.

Warzywa mogą pozostać lekko ciepłe.

Złożenie sałatki:

Na dnie talerza rozkładam rukolę, a potem dowolnie układam składniki: makaron, grillowane warzywa, ser pleśniowy, mozzarellę i dynię.

Całość spryskuję olejem z orzechów włoskich.

Od razu podaję.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger