Sałatka z grillowanym pomidorem i cukinią
Lubię grillowane warzywa, i lubię je wykorzystywać w sałatkach. W dzisiejszej sałatce jest kilka składników i - co może jest trochę nietypowe - nie ma żadnego sosu, a mimo to smakuje doskonale. Stało się tak właśnie dzięki temu, że na patelni grillowej przygotowałam plastry cukinii i pomidora - doprawiłam je solą ziołową, mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi, więc mają mnóstwo smaku. Całość przed podaniem spryskałam jedynie olejem z orzechów włoskich (w sprayu).
Składniki (2 porcje):
2 miąższyste pomidory
1 mała zielona cukinia
rukola (po sporej garści na porcję)
ok. 1/3 szklanki makaronu pełnoziarnistego (u mnie kokardki)
kilka małych kulek mozzarelli
krążek sera pleśniowego (u mnie camembert)
garść pestek dyni, podprażonych na suchej patelni
do smaku: sól (ziołowa), świeżo mielony czarny pieprz, zioła prowansalskie
olej w sprayu do smażenia (lub oliwa)
olej z orzechów włoskich w sprayu, możesz oczywiście użyć innego, ulubionego
Przygotowanie:
Zaczynam od ugotowania w lekko osolonej wodzie makaronu - powinien pozostać al dente.
Pomidory kroję na plastry ok. pół cm grubości, cukinię w troszkę cieńsze.
Spryskuję je olejem, oprószam solą ziołową i pieprzem.
Rozgrzewam patelnię grillową (możesz użyć zwykłej), ukłądam plastry cukinii i smażę je przez minutę - dwie z każdej strony.
Pod koniec smażenia oprószam je ziołami prowanslakimi.
To samo robię z plastrami pomidora.
Warzywa mogą pozostać lekko ciepłe.
Złożenie sałatki:
Na dnie talerza rozkładam rukolę, a potem dowolnie układam składniki: makaron, grillowane warzywa, ser pleśniowy, mozzarellę i dynię.
Całość spryskuję olejem z orzechów włoskich.
Od razu podaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz