Szukaj na blogu

Filet z kurczaka w lekkim sosie jogurtowym

Miałam dziś ochotę na jakieś dobre mięsko w sosie, a że wczoraj rozmroziłam kurczaka, to skończyło się na kawałkach fileta w lekkim, słodko-pikantnym sosie jogurtowym z odrobiną chrzanu i musztardy. Do mięsa podałam ziemniaki z wody i brokuły. Smakowało pysznie.

Składniki:

3 pojedyncze filety z piersi kurczaka

1 średniej wielkości cebula

1 duży ząbek czosnku

1 łyżka mąki

1 łyżeczka musztardy miodowej (może być inna, np. sarepska - wtedy warto dodać pół łyżeczki miodu lub cukru)

1 niewielka łyżeczka tartego chrzanu

ok. 1/3 szklanki mleka

3-4 pełne łyżki jogurtu naturalnego

1 mała papryczka chili (bez pestek)

sól i pieprz do smaku

posiekany koperek

2-3 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Mięso kroję na mniejsze kawałki, po czym lekko rozbijam tłuczkiem.

Doprawiam je solą i pieprzem, posypuję mąką, mieszam.

Obraną cebulę kroję w niewielką kostkę i podsmażam do zeszklenia na oleju.

Podsmażoną zdejmuję z patelni, i podsmażam z obu stron mięso - wystarczy do lekkiego zezłocenia.

Gdy całe mięso jest podsmażone, z powrotem przekładam cebulę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę razem 10 minut.

W mleku rozprowadzam musztardę i czosnek, dodaję sól i pieprz do smaku.

Sos wylewam na mięso, mieszam by go rozprowadzić.

Dodaję 2-3 łyżki jogurtu, mieszam.

Duszę ok. 10 minut na małym ogniu pod przykryciem, po czym dodaję drobno posiekaną papryczkę i koperek.

Dolewam też odrobinę gorącej wody, by ujednolicić sos (w ten sposób reguluję jego gęstość).

Doprawiam wszystko ostatecznie do smaku solą i pieprzem.











Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger