Filet z kurczaka w lekkim sosie jogurtowym
Miałam dziś ochotę na jakieś dobre mięsko w sosie, a że wczoraj rozmroziłam kurczaka, to skończyło się na kawałkach fileta w lekkim, słodko-pikantnym sosie jogurtowym z odrobiną chrzanu i musztardy. Do mięsa podałam ziemniaki z wody i brokuły. Smakowało pysznie.
Składniki:
3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 średniej wielkości cebula
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka mąki
1 łyżeczka musztardy miodowej (może być inna, np. sarepska - wtedy warto dodać pół łyżeczki miodu lub cukru)
1 niewielka łyżeczka tartego chrzanu
ok. 1/3 szklanki mleka
3-4 pełne łyżki jogurtu naturalnego
1 mała papryczka chili (bez pestek)
sól i pieprz do smaku
posiekany koperek
2-3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroję na mniejsze kawałki, po czym lekko rozbijam tłuczkiem.
Doprawiam je solą i pieprzem, posypuję mąką, mieszam.
Obraną cebulę kroję w niewielką kostkę i podsmażam do zeszklenia na oleju.
Podsmażoną zdejmuję z patelni, i podsmażam z obu stron mięso - wystarczy do lekkiego zezłocenia.
Gdy całe mięso jest podsmażone, z powrotem przekładam cebulę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę razem 10 minut.
W mleku rozprowadzam musztardę i czosnek, dodaję sól i pieprz do smaku.
Sos wylewam na mięso, mieszam by go rozprowadzić.
Dodaję 2-3 łyżki jogurtu, mieszam.
Duszę ok. 10 minut na małym ogniu pod przykryciem, po czym dodaję drobno posiekaną papryczkę i koperek.
Dolewam też odrobinę gorącej wody, by ujednolicić sos (w ten sposób reguluję jego gęstość).
Doprawiam wszystko ostatecznie do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz