Pieczone ziemniaki
Ziemniaki lubię piec w całości, wtedy moim zdaniem mają najwięcej smaku. Ta chrupiąca, złocista skórka z zewnątrz jest po prostu przepyszna! A i środek nie gorszy, bo z kolei mięciutki i kremowy. I nie trzeba wiele więcej, żeby zjeść wspaniały obiad, wystarczy sos tatarski albo tzatziki.
Składniki:
ok. 1,5 kg niewielkich ziemniaków
1 czubata łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka czosnku granulowanego
jeśli chcesz zrobić pikantną wersję, dodaj pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
kilka łyżek oliwy
posiekany szczypiorek do posypania po upieczeniu
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram i myję, przekłądam do miski.
Dodaję wszystkie przyprawy i oliwę, dokładnie mieszam.
Na dno płaskiej blachy wlewam 2-3 łyżki oliwy, wykładam przyprawione ziemniaki.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na godzinę - góra-dół, bez termoobiegu (w zależności od wielkości ziemniaków - sprawdź po tym czasie, czy są już mieciutkie w środku).
W międzyczasie 2-3 razy mieszam ziemniaki, by się równomiernie upiekły.
Podaję gorące, posypane szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz