Szukaj na blogu

Sałatka zimowa z sosem orzechowym

Cudowna, lekka, chrupiaca sałatka, głównie z zielonych warzyw. Za sprawą dwóch sosów jest bardzo bogata w smaku.



Składniki:

kawałek sałaty lodowej

rukola

zielony ogórek

niewielka zielona cukinia

1-2 łodygi selera naciowego

kilka pomidorków koktajlowych 

sero feta (użyłam takiego w małych kostkach, w zalewie)

kilka łuskanych orzechów włoskich

1 łyżka oliwy

Sos jogurtowy:

1-2 łyżki jogurtu naturalnego

sól i cukier do smaku

Sos orzechowy:

3 łyżki jasnego sosu sojowego 

1 łyżka octu ryżowego

2 łyżki cukru trzcinowego (lub zwykłego)

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

1 pełna łyżka gładkiego masła orzechowego

Przygotowanie:

Zaczynam od przygotowania sosów:

Sos jogurtowy: mieszam wszystkie składniki (cukier i sól do smaku)

Sos orzechowy: mieszam sos sojowy z octem i cukre, do rozpuszczenia cukru.

Dodaję masło orzechowe i musztardę, mieszam do uzyskania gładkiego, gęstego sosu.

Sałatka:

Cukinię przekrajam wzdłuż na pół, a potem na plasterki.

Plasterki oprószam odrobiną soli i krótko przesmażam na oliwie, by lekko zmiękły.

Zdejmuję cukinię z patelni, a na niawrzucam lekko pokruszone orzechy, smażę chwilę, odstawiam.

Na dnie talerza układam warstwę liści rukoli, na nich rozkładam porwaną lub posiekaną sałatę lodową.

Koleja warstwa to drobno pokrojony zielony ogórek.

Następnie wykładam sos jogurtowy, a na nim rozkładam podsmażone plasterki cukinii i pokrojone cieniutko (wcześniej obrane z włókien) łodygi selera.

Na końcu dodaję: pokrojone pomidorki, orzechy i fetę.

Całość polewam strużkami sosu orzechowego.

Od razu podaję.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger