Sałatka zimowa z sosem orzechowym
Cudowna, lekka, chrupiaca sałatka, głównie z zielonych warzyw. Za sprawą dwóch sosów jest bardzo bogata w smaku.
Składniki:
kawałek sałaty lodowej
rukola
zielony ogórek
niewielka zielona cukinia
1-2 łodygi selera naciowego
kilka pomidorków koktajlowych
sero feta (użyłam takiego w małych kostkach, w zalewie)
kilka łuskanych orzechów włoskich
1 łyżka oliwy
Sos jogurtowy:
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
sól i cukier do smaku
Sos orzechowy:
3 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki cukru trzcinowego (lub zwykłego)
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 pełna łyżka gładkiego masła orzechowego
Przygotowanie:
Zaczynam od przygotowania sosów:
Sos jogurtowy: mieszam wszystkie składniki (cukier i sól do smaku)
Sos orzechowy: mieszam sos sojowy z octem i cukre, do rozpuszczenia cukru.
Dodaję masło orzechowe i musztardę, mieszam do uzyskania gładkiego, gęstego sosu.
Sałatka:
Cukinię przekrajam wzdłuż na pół, a potem na plasterki.
Plasterki oprószam odrobiną soli i krótko przesmażam na oliwie, by lekko zmiękły.
Zdejmuję cukinię z patelni, a na niawrzucam lekko pokruszone orzechy, smażę chwilę, odstawiam.
Na dnie talerza układam warstwę liści rukoli, na nich rozkładam porwaną lub posiekaną sałatę lodową.
Koleja warstwa to drobno pokrojony zielony ogórek.
Następnie wykładam sos jogurtowy, a na nim rozkładam podsmażone plasterki cukinii i pokrojone cieniutko (wcześniej obrane z włókien) łodygi selera.
Na końcu dodaję: pokrojone pomidorki, orzechy i fetę.
Całość polewam strużkami sosu orzechowego.
Od razu podaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz