Sos do sałatek cytrynowo-czosnkowy
Prawie codziennie ostatnio jemy na kolację sałatki warzywne, i staram się wymyślać do nich smakowite sosy, które podkreślają smak warzyw. Są bardzo proste do przygotowania. Można też zrobić je na zapas i przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
To jeden z moich prostych przepisów na wyrazisty, cytrynowy sos z mutą czosnku. Jest idealny do moich sałatek, ale możesz go użyć również do pieczonej ryby albo kurczaka.
Składniki (na 2-3 porcje sałatki):
1 mały ząbek czosnku (lub więcej, jeśli chcesz żeby sos miał bardziej wyrazisty smak)
pół łyżeczki skórki z cytryny, startej na tarce do cytrusów (cytrynę wcześniej sparzam wrzątkiem)
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
duża szczypta soli (użyłam soli ziołowej) i mielonego pieprzu
szczypta cukru (do smaku)
5 łyżek wody
5 łyżek oleju
Przygotowanie:
Musztardę, wodę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier umieszczam w małym zakręcanym słoiczku.
Zakręcam go dokładnie i mocno potrząsam przez kilka sekund, by składniki się połączyły - sól i cukier powinny się rozpuścić.
Dolewam olej i jeszcze raz potrząsam, do uzyskania gładkiej, jednolitej emulsji.
Sos przechowuję w lodówce w zamkniętym słoiczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz