Szukaj na blogu

Sos do sałatek cytrynowo-czosnkowy

Prawie codziennie ostatnio jemy na kolację sałatki warzywne, i staram się wymyślać do nich smakowite sosy, które podkreślają smak warzyw. Są bardzo proste do przygotowania. Można też zrobić je na zapas i przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

To jeden z moich prostych przepisów na wyrazisty, cytrynowy sos z mutą czosnku. Jest idealny do moich sałatek, ale możesz go użyć również do pieczonej ryby albo kurczaka.


Składniki (na 2-3 porcje sałatki):

1 mały ząbek czosnku (lub więcej, jeśli chcesz żeby sos miał bardziej wyrazisty smak)

pół łyżeczki skórki z cytryny, startej na tarce do cytrusów (cytrynę wcześniej sparzam wrzątkiem)

3 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

duża szczypta soli (użyłam soli ziołowej) i mielonego pieprzu

szczypta cukru (do smaku)

5 łyżek wody

5 łyżek oleju

Przygotowanie:

Musztardę, wodę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier umieszczam w małym zakręcanym słoiczku.

Zakręcam go dokładnie i mocno potrząsam przez kilka sekund, by składniki się połączyły - sól i cukier powinny się rozpuścić.

Dolewam olej i jeszcze raz potrząsam, do uzyskania gładkiej, jednolitej emulsji.

Sos przechowuję w lodówce w zamkniętym słoiczku.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger