Szukaj na blogu

Hot-dogi z ciasta francuskiego

Niezbyt hucznie obchodziliśmy Nowy Rok, bo mieliśmy w domu chorych, i dziś trochę nam to wynagrodzę - jemy imprezowy obiadek, bardzo szybki i super smaczny, czyli ekspresowe hot-dogi z ciasta francuskiego, z pieczarkami i serem. 

Najlepsze są gorące, tuż po upieczeniu, kiedy ser w środku pozostaje w płynnej postaci.

Można je przygotować 2-3 godziny wcześniej i w postaci surowej pod przykryciem przechować w lodówce, co może być bardzo wygodne np. kiedy chcemy w ten sposób ugościć znajomych.




Składniki:

gotowe ciasto francuskie

dobrej jakości parówki

ser cheddar w plastrach

pieczarki + odrobina oleju do smażenia

posiekana natka pietruszki

sól i pieprz 

Dodatkowo:

mleko do posmarowania

coś do posypania: biały lub czarny sezam, czarnuszka, suszone zioła

Przygotowanie:

Pieczarki kroję w bardzo cienkie plasterki i na małejilości oleju smażę je kilka minut, aż zmiękną i lekko się zezłocą. 

Doprawiam je solą i pieprzem, dodaję posiekaną natkę pietruszki, zostawiam do przestygnięcia.

Ciasto francuskie kroję na prostokąty,  u mnie wielkości ok. 8 na 12 cm.

Na każdym prostokącie układam plaster sera, a na nim podsmażone pieczarki i kawałek parówki, zostawiam wolne brzegi prostokąta, jak na zdjęciu.

Brzegi smaruję wodą i zwijam wszystko w roladkę, mocno sklejając końcówki (boki sklejam i podwijam pod spód).

Tak przygotowane hot-dogi układam na blasze wyłożonej papierem i piekę ok. 18-22 minut w temperaturze 180-190 stopni C.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger