Hot-dogi z ciasta francuskiego
Niezbyt hucznie obchodziliśmy Nowy Rok, bo mieliśmy w domu chorych, i dziś trochę nam to wynagrodzę - jemy imprezowy obiadek, bardzo szybki i super smaczny, czyli ekspresowe hot-dogi z ciasta francuskiego, z pieczarkami i serem.
Najlepsze są gorące, tuż po upieczeniu, kiedy ser w środku pozostaje w płynnej postaci.
Można je przygotować 2-3 godziny wcześniej i w postaci surowej pod przykryciem przechować w lodówce, co może być bardzo wygodne np. kiedy chcemy w ten sposób ugościć znajomych.
Składniki:
gotowe ciasto francuskie
dobrej jakości parówki
ser cheddar w plastrach
pieczarki + odrobina oleju do smażenia
posiekana natka pietruszki
sól i pieprz
Dodatkowo:
mleko do posmarowania
coś do posypania: biały lub czarny sezam, czarnuszka, suszone zioła
Przygotowanie:
Pieczarki kroję w bardzo cienkie plasterki i na małejilości oleju smażę je kilka minut, aż zmiękną i lekko się zezłocą.
Doprawiam je solą i pieprzem, dodaję posiekaną natkę pietruszki, zostawiam do przestygnięcia.
Ciasto francuskie kroję na prostokąty, u mnie wielkości ok. 8 na 12 cm.
Na każdym prostokącie układam plaster sera, a na nim podsmażone pieczarki i kawałek parówki, zostawiam wolne brzegi prostokąta, jak na zdjęciu.
Brzegi smaruję wodą i zwijam wszystko w roladkę, mocno sklejając końcówki (boki sklejam i podwijam pod spód).
Tak przygotowane hot-dogi układam na blasze wyłożonej papierem i piekę ok. 18-22 minut w temperaturze 180-190 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz