Sos do sałatek z syropem klonowym
Ten sos jest przyjemnie słodki i lekko pikantny, smakuje rewelacyjnie w sałatkach z dodatkiem dojrzałego, twardego sera.
Składniki (na 2 porcje sałatki):
sok z połowy cytryny
1 łyżka majonezu
1 łyżka syropu klonowego
1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
2 łyżki wody
duża szczypta soli
świeżo mielony czarny pieprz
4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Majonez, musztardę, sok z cytryny, wodę, syrop klonowy oraz sól umieszczam w małym, zakręcanym słoiczku.
Zakręcam go dokładnie i mocno potrząsam przez kilka sekund.
Następnie dolewam olej, zakręcam i jeszcze raz potrząsam.
Doprawiam mielonym pieprzem.
Przechowuję w zamkniętym słoiku w lodówce 2-3 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz