Szukaj na blogu

Sos do sałatek z syropem klonowym

Ten sos jest przyjemnie słodki i lekko pikantny, smakuje rewelacyjnie w sałatkach z dodatkiem dojrzałego, twardego sera.


Składniki (na 2 porcje sałatki):

sok z połowy cytryny

1 łyżka majonezu

1 łyżka syropu klonowego

1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej

2 łyżki wody

duża szczypta soli

świeżo mielony czarny pieprz

4 łyżki oleju

Przygotowanie:

Majonez, musztardę, sok z cytryny, wodę, syrop klonowy oraz sól umieszczam w małym, zakręcanym słoiczku.

Zakręcam go dokładnie i mocno potrząsam przez kilka sekund.

Następnie dolewam olej, zakręcam i jeszcze raz potrząsam.

Doprawiam mielonym pieprzem.

Przechowuję w zamkniętym słoiku w lodówce 2-3 dni.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger