Szukaj na blogu

Pasta jajeczna z tuńczykiem

Kiedy robię jakąś pastę, zawsze wspominam dzieciństwo i kolacje, które dla  mnie i moich sióstr robił Tata. Wymyślał przeróżne smarowidła, i najczęściej smażył nam do nich grzanki. Nie muszę chyba mówić, jak to smakowało 👌

Dziś nie będzie grzanek, ale pasta smakuje świetnie po prostu z pieczywem i pokrojonymi dodatkowo warzywami.


Składniki (porcja dla 2-3 osób):

4 jajka, ugotowane na twardo

1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (ok. 170 g po odsączeniu)

pół niewielkiej czerwonej cebuli

1-2 ogórki konserwowe

kilka łyżek posiekanego szczypiorku

1 pełna łyżka majonezu

do smaku: sól i pieprz

Przygotowanie:

Odlewam olej z tuńczyka (oczywiście troszkę może zostać).

Jajka kroję w niewielką kostkę.

Bardzo drobno siekam czerwoną cebulę, drobno kroję też ogórki.

Wszystko przekładam do miski, dodaję posiekany szczypiorek oraz majonez, dokładnie mieszam.

Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger