Wytrawne serniczki z ziołami
Robiłam ostatnio naleśniki z serem i trochę go zostało, a z kolei po wczorajszym obiedzie zostały ziemniaki. Po połączeniu obu tych składników, dodawszy trochę ziół, usmażyłam delikatne, bardzo smaczne wytrawne serniczki.
Składniki (ok. 10 sztuk):
1 szklanka sera z wiaderka (użyłam sera "Mój ulubiony", jest gęsty i zwarty)
1 szklanka ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
1 łyżka bardzo drobno pokrojonej cebuli (może być starta na drobnej tarce)
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki posiekanych ziół: koperku, szczypiorku, natki pietruszki
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ser i ziemniaki przekładam do miski, dokładnie mieszam.
Dodaję jajko i mąkę ziemniaczaną oraz cebulę i zioła, jeszcze raz mieszam.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Masa będzie dość luźna.
Smażę na średnio rozgrzanym oleju niewielkie placuszki, na złoto z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz