Szukaj na blogu

Łatwe mini tarty z serem i gruszką

Bardzo zachęcam do przygotowania takich tart, bo cudownie smakują i są łatwe do przygotowania. Możesz je podać zarówno na gorąco, jak i na zimno, są uniwersalne - sprawdzą się na przekąskę na imprezie, na obiad, czy na zimno do pudełka do pracy czy szkoły.




Składniki:

gotowe ciasto francuskie

ser z pleśnią

tarty ser cheddar

ulubiony żółty ser 

gruszka

suszony tymianek

sól i pieprz do smaku

Zalewa:

słodka śmietanka 30%*

jajka

przyprawy do smaku

Dodatkowo:

masło do posmarowania foremek

mąka do oprószenia foremek

Przygotowanie:

Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki na 10 minut przed przygotowaniem.

W międzyczasie przygotowuję zalewę:

4 jajka łączę rózgą kuchenną z 3/4 szklanki śmietanki, doprawiam solą i pieprzem.

*śmietankę możesz zastąpić serkiem śmietankowym, takim do kanapek - wyjmij do sporo wcześniej z lodówki, żeby ładnie się wymieszał z jajkami.

Ja przygotowałam 3 mini tarty, ilość składników na każdą jest umowna - zależy jak zdecydujesz.

Ciasto rozwijam, i wycinam z niego troszkę większe kółka, niż foremki - moje foremki mają 12 cm średnicy, więc wycięłam kółka 13 cm.

Starannie wyklejam ciastem foremki, wcześniej posmarowane masłem i oprószone mąką.

Wykładam sery w kawałkach, wlewam chochelką zalewę prawie do końca wysokości ciasta.

Na górze rozkładam plasterki gruszki (obranej), delikatnie dodatkowo polewam je płynem z jajek i śmietanki.

Całość posypuję tartym serem i oprószam tymiankiem oraz pieprzem.

Foremki ustawiam na blasze wyłożonej papierem (w razie, gdyby nadmiar płynu z nich wypłynął, pozwoli to uniknąć przypalenia)  do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 35-40 minut.

Tarty powinny dość mocno urosnąć, co oznacza, że będą upieczone w środku.

Możesz to sprawdzić dłonią, lekko przyciskając je na środku - powinny być jędrne i sprężyste.

Po lekkim przestudzeniu wyjmuję tarty z foremek, odwracając je np. na talerzyk.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger