Zapiekanka z łazankami, pieczarkami i kapustą
Może spodoba się Wam mój pomysł na łazanki - upiekłam je z pieczarkami, kapustą kiszoną i masą serową. Całość ładnie się trzyma, a zapiekankę można podać w zgrabnych kawałkach.
Składniki:
250 g. makaronu typu łazanki
400 g. pieczarek
300 g. kapusty kiszonej
tarta mozzarella
2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 jajko
3/4 szklanki mleka lub słodkiej śmietany
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Umyte i osuszone pieczarki kroję w cienkie plasterki i na odrobinie oleju, ze szczyptą soli smażę do odparowania wody. Zdejmuję je z patelni i przekładam do miski. Na tej samej patelni umieszczam posiekaną kapustę, dolewam troszkę oleju i wody - duszę po przykryciem ok. 10 minut. Dodaję sos sojowy, doprawiam kapustę do smaku i duszę jeszcze kilka minut, a następnie przekładam do pieczarek. Makaron gotuję prawie do miękkości, dokładnie odcedzam i przekładam do miski. Wszystko dokładnie mieszam, doprawiam do smaku. Naczynie do zapiekania smaruję masłem i oprószam bułką tartą. Wykładam masę, lekko ją ugniatając. Jajko rozbełtuję z mlekiem, dodaję ser, trochę soli i pieprzu - mieszam by wszystko się połączyło, po czym wylewam na makaron z pieczarkami i kapustą. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na ok. godzinę. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz