Grillowany bakłażan z soczystym pomidorem i serem pleśniowym
Doskonałe danie na letni obiad! Pełne smaku, pachnące słońcem i poprawiające nastrój 😄 Szybko się robi, jeszcze szybciej zjada - takie to pyszne! Wyobraźcie sobie ten pyszny, płynny ser, mięciutkiego bakłażana, świeży smak bazylii z pomidorem... Niczym w niebie 💕
Przygotowałam wszystko na patelni grillowej, jednak można to samo przygotować na tradycyjnym grillu (chyba użyłabym tacki).
Składniki na 1 osobę:
1 niewielki bakłażan
1 okrągły serek pleśniowy, u mnie camembert z ziołami prowansalskimi
1 pomidor malinowy
1 duży ząbek czosnku
świeża bazylia
sól
sól ziołowa
świeżo mielony czarny pieprz
tarty parmezan
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Bakłażana kroję na grube okrągłe plastry - ok. 1,5 cm grubości; rozkładam plastry na talerzu i posypuję je solą. Zostawiam na 10 minut, po czym spłukuję sól, a plastry osuszam papierowym ręcznikiem. Każdy posypuję pieprzem oraz solą ziołową i układam na średnio rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą. Smażę po ok. 4 minuty z każdej strony - bakłażan powinien się zeszklić, wyraźnie zmięknąć i zmienić kolor. W międzyczasie na patelnię dokładam grubo pokrojone plastry pomidora, które również lekko oprószam solą ziołową i pieprzem. Dodaję też przekrojony na pół ząbek czosnku. Składam "kanapkę": na gorącym plastrze bakłażana układam plaster ser pleśniowego (docięty do jego wielkości), na serze grillowanego pomidora - tego posypuję posiekaną bazylią i posiekanym czosnkiem; ostatnią warstwę stanowi bakłażan. Całość oprószam parmezanem i ponownie posiekaną bazylią.
Przygotowałam wszystko na patelni grillowej, jednak można to samo przygotować na tradycyjnym grillu (chyba użyłabym tacki).
Składniki na 1 osobę:
1 niewielki bakłażan
1 okrągły serek pleśniowy, u mnie camembert z ziołami prowansalskimi
1 pomidor malinowy
1 duży ząbek czosnku
świeża bazylia
sól
sól ziołowa
świeżo mielony czarny pieprz
tarty parmezan
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Bakłażana kroję na grube okrągłe plastry - ok. 1,5 cm grubości; rozkładam plastry na talerzu i posypuję je solą. Zostawiam na 10 minut, po czym spłukuję sól, a plastry osuszam papierowym ręcznikiem. Każdy posypuję pieprzem oraz solą ziołową i układam na średnio rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą. Smażę po ok. 4 minuty z każdej strony - bakłażan powinien się zeszklić, wyraźnie zmięknąć i zmienić kolor. W międzyczasie na patelnię dokładam grubo pokrojone plastry pomidora, które również lekko oprószam solą ziołową i pieprzem. Dodaję też przekrojony na pół ząbek czosnku. Składam "kanapkę": na gorącym plastrze bakłażana układam plaster ser pleśniowego (docięty do jego wielkości), na serze grillowanego pomidora - tego posypuję posiekaną bazylią i posiekanym czosnkiem; ostatnią warstwę stanowi bakłażan. Całość oprószam parmezanem i ponownie posiekaną bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz