Szukaj na blogu

Potrawka z kapustą, papryką i kurczakiem

Wariacja z młodą kapustą - pyszna, sycąca i bardzo aromatyczna potrawka z kurczakiem, cebulką, papryką i pomidorem. Idealna na letnie dni!



Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
pół małej główki młodej białej kapusty 
2 cebule
1 średni pomidor
1 czerwona papryka
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
1/3 szklanki bulionu lub wody
sól ziołowa
czarny pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroję na małe plastry, jak na zdjęciu, oprószam je solą ziołową i pieprzem. Podsmażam na oleju na złoto z obu stron, po czym dodaję do mięsa pokrojone w półplasterki cebule. Przykrywam patelnię i podsmażam razem 5 minut, do zeszklenia cebuli. Dodaję pokrojoną w paseczki paprykę, znowu pod pokrywką duszę 5 minut. Bardzo drobno szatkuję kapustę - dodaję na patelnię razem z bulionem. Tym razem (dalej pod przykryciem) duszę ok. 15 minut, aż kapusta będzie miękka, a większość płynu odparuje. Na końcu dodaję pokrojonego w kostkę pomidora i posiekany czosnek. Duszę jeszcze 10 minut. Doprawiam do smaku masłem, solą i pieprzem. Podaję jako samodzielne danie lub z ziemniakami z wody.


                          

                          

                          

                          

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger