Młoda kapusta z pomidorami i bazylią
Lekkie i pyszne kapuściane co nieco, ale jak to z młodą kapustą - szybkie w przygotowaniu. Ma smak nagrzanych słońcem pomidorów, lekko pachnie czosnkiem i bazylią. Kwintesencja lata 😄
Składniki:
1 duża główka młodej kapusty
2 duże pomidory malinowe
garść liści świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki wody
1 łyżka masła
szczypta cukru
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umytą kapustę siekam i przekładam do garnka z wodą i masłem, oprószam lekko solą i pod przykryciem duszę ok. 10 minut. Następnie dodaję pokrojone w kostkę pomidory (można wcześniej, po sparzeniu, zdjąć z nich skórkę) oraz posiekany czosnek. Duszę razem kolejne 10 minut, po czym dodaję posiekane liście bazylii, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Duszę jeszcze kilka minut.
Składniki:
1 duża główka młodej kapusty
2 duże pomidory malinowe
garść liści świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki wody
1 łyżka masła
szczypta cukru
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umytą kapustę siekam i przekładam do garnka z wodą i masłem, oprószam lekko solą i pod przykryciem duszę ok. 10 minut. Następnie dodaję pokrojone w kostkę pomidory (można wcześniej, po sparzeniu, zdjąć z nich skórkę) oraz posiekany czosnek. Duszę razem kolejne 10 minut, po czym dodaję posiekane liście bazylii, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Duszę jeszcze kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz