Sałatka z kurczakiem, fetą i winogronami
Miałam ogromną ochotę na lekką sałatkę. Ta świetnie się sprawdzi jako obiad. Kurczaka godzinkę wcześniej zamarynowałam, a potem podsmażyłam na patelni; do niego świeże warzywa, odrobina fety, winogrona i prosty sos z jogurtu naturalnego. Polecam, pyszne!
Składniki:
Kurczak w sezamie:
filet z piersi kurczaka
pasta sezamowa tahini (jeśli jej nie masz, po prostu natrzyj mięso czosnkiem z oliwą)
oliwa
czosnek
sól, pieprz
biały sezam do panierowania
oliwa lub olej do smażenia
Dodatkowo:
dowolna sałata, u mnie masłowa
zielony ogórek
czerwona papryka
zielone, bezpestkowe winogrona
jogurt naturalny
feta
szczypta soli i pieprzu
podprażony na suchej patelni sezam do posypania
bazylia drobnolistna
Przygotowanie:
Kurczak w sezamie: mięso dzielę na dowolnej wielkości kawałki (u mnie dość duże, by dało się ładnie pokroić mięso do sałatki), każdy kawałek nacieram solą i pieprzem.
Pastę tahini łączę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (proporcje: 2 łyżeczki pasty, 1 łyżeczka oliwy, 1 średniej wielkości ząbek czosnku) i tą mieszanką smaruję mięso.
Odstawiam je do lodówki na godzinę-dwie.
Następnie każdy kawałek panieruję w ziarnach sezamu.
Rozgrzewam niewielką ilość oliwy/oleju na patelni i smażę mięso po kilka minut w każdej strony, w zależności od wielkości (niewielki ogień, pod leciutko uchyloną pokrywką).
Po usmażeniu przekładam na chwilę na talerz, by odpoczęło, po czym kroję ukośnie.
Złożenie:
Złożenie:
umytą sałatę rwę na kawałki, łączę z pokrojoną papryką, ogórkiem i pokruszoną fetą, dodaję winogrona przedzielone na pół, a następnie wszystko łączę z jogurtem naturalnym i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Układam na talerzu, na górę wykładam pokrojonego kurczaka; ozdabiam winogronami i drobnymi listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz