Szukaj na blogu

Skrzydełka z patelni duszone z pieczarkami

A na obiad dziś skrzydełka! Żeby było szybko i łatwo, duszone na patelni, razem z cebulą i pieczarkami, dzięki czemu powstał przy okazji pyszny sos. Do nich ugotowane młode ziemniaczki z koperkiem, i kiszone ogórki. Pysznie!




Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
1 cebula
kilka dużych pieczarek
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka mąki pszennej
5 łyżek oleju
Przygotowanie:
Skrzydełka dzielę ostrym nożem na dwie części, odrzucam końcówki (jak na zdjęciu poniżej). Przekładam mięso do miski, posypuję mąką, solą, papryką i majerankiem, mieszam dłońmi. Rozgrzewam olej na patelni i podsmażam na rumiano kawałki mięsa - z obu stron. Gdy mięso jest podsmażone dodaję pokrojoną w grubą kostkę cebulę i przykrywam patelnię. Duszę na średnim ogniu ok. 5 minut, a potem dodaję pokrojone grubo pieczarki. Przykrywam i duszę ok. 20 minut, aż mięso będzie mięciutkie i będzie odstawało od kości.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger