Placki z młodej cukinii z pieczarkami
Zrobiłam na obiad i zjadłam (więc dobrze wiem, co mówię) pyszne placki z młodej cukinii, z dodatkiem pieczarek. Z jogurtem naturalnym smakowały wyjątkowo - lekkie, niezwykle delikatne w smaku.
Składniki na ok. 10 sztuk:
1 żółta cukinia, średniej wielkości
1 zielona cukinia, niewielka
2,3 duże pieczarki
2 jajka
3 do 4 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Umyte cukinie ścieram na tarce z grubymi oczkami, odwracając je w dłoni co jakiś czas, by wiórki nie były zbyt długie. Ścieram też pieczarki. Przekładam warzywa i grzyby do miski (uprzedzając pytania napiszę od razu, że nie wyciskam wody), oprószam dwoma łyżkami maki, ok. 0,5 łyżeczki soli i pieprzem, dodaję jajka i dokładnie mieszam. Dodaję jeszcze łyżkę mąki lub dwie i ponownie mieszam (im mniej mąki tym placki będą delikatniejsze, ale będzie trudniej je przewracać. U mnie ostatecznie były 3 łyżki). Rozgrzewam olej na patelni i wykładam po 2 łyżki masy, formując placki. Smażę je rumiano z obu stron, przekładając je w międzyczasie dwa razy łopatką. Po usmażeniu placki odkładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję z jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz