Pierogi z cebulą, fetą i ziołami
Gdy się popatrzy na składniki, to te pierogi przypominają trochę ruskie, ale zupełnie poprzestawiałam proporcje farszu. Poza tym zamiast twarogu użyłam sera feta, dodałam również sporo ziół.
Składniki na ok. 20 sztuk (duże)
Ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki masła roślinnego (lub zwykłego- miękkiego)
ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
duża szczypta soli
Farsz:
3 łyżki oleju do smażenia
4 duże cebule
2 ziemniaki, ugotowane i przeciśnięte przez praskę
250 g. sera feta
2 ząbki czosnku
majeranek
szczypiorek
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Farsz: obrane cebule kroję w grubą kostkę, po czym przekładam na patelnię z lekko rozgrzanym olejem, i pod przykryciem, na wolnym ogniu, smażę ok. 10 minut. Cebula powinna zrobić się szklista i miękka. Przekładam ją do miski, dodaję poduszone ziemniaki i mieszam dokładnie; następnie dodaję pokruszoną widelcem fetę, drobno posiekany czosnek oraz zioła i pieprz do smaku. Nie używam soli - feta jest dostatecznie słona.
Ciasto: do przesianej mąki dodaję żółtko, masło, sól i wodę (tę warto dolewać stopniowo), zagniatam elastyczne ciasto. Wyrabiam je przez chwilę, po czym zawijam w folię spożywczą i odkładam na 10 minut. Z ciasta rozwałkowuję placek grubości ok. 0,3 mm, wycinam kółka - ja robię to foremką do ciastek, może również być szklanka. Na połowę kółek wykładam farsz, przykrywam pozostałymi kółkami, sklejam brzegi, dodatkowo przyciskając je widelcem. Można też ozdobnie wywinąć brzegi, jak w filmiku poniżej. Gdy wszystkie pierogi są sklejone, gotuję je w lekko osolonym wrzątku, 3 minuty od wypłynięcia.
Pierogi podaję z maślanką, posypane posiekanym szczypiorkiem, lub polane masłem z bułką tartą.
Składniki na ok. 20 sztuk (duże)
Ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki masła roślinnego (lub zwykłego- miękkiego)
ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
duża szczypta soli
Farsz:
3 łyżki oleju do smażenia
4 duże cebule
2 ziemniaki, ugotowane i przeciśnięte przez praskę
250 g. sera feta
2 ząbki czosnku
majeranek
szczypiorek
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Farsz: obrane cebule kroję w grubą kostkę, po czym przekładam na patelnię z lekko rozgrzanym olejem, i pod przykryciem, na wolnym ogniu, smażę ok. 10 minut. Cebula powinna zrobić się szklista i miękka. Przekładam ją do miski, dodaję poduszone ziemniaki i mieszam dokładnie; następnie dodaję pokruszoną widelcem fetę, drobno posiekany czosnek oraz zioła i pieprz do smaku. Nie używam soli - feta jest dostatecznie słona.
Ciasto: do przesianej mąki dodaję żółtko, masło, sól i wodę (tę warto dolewać stopniowo), zagniatam elastyczne ciasto. Wyrabiam je przez chwilę, po czym zawijam w folię spożywczą i odkładam na 10 minut. Z ciasta rozwałkowuję placek grubości ok. 0,3 mm, wycinam kółka - ja robię to foremką do ciastek, może również być szklanka. Na połowę kółek wykładam farsz, przykrywam pozostałymi kółkami, sklejam brzegi, dodatkowo przyciskając je widelcem. Można też ozdobnie wywinąć brzegi, jak w filmiku poniżej. Gdy wszystkie pierogi są sklejone, gotuję je w lekko osolonym wrzątku, 3 minuty od wypłynięcia.
Pierogi podaję z maślanką, posypane posiekanym szczypiorkiem, lub polane masłem z bułką tartą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz