Udka pieczone na młodej kapuście
Proste i pyszne danie z piekarnika. Z gatunku tych, co to prawie same się robią, czyli bardzo ostatnio u mnie pożądanych 😄
Składniki:
kilka udek z kurczaka
1 spora główka młodej kapusty
1-2 młode marchewki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
sól, pieprz
Przygotowanie:
Udka oprószam solą i pieprzem, po czym obsmażam na rumiano z obu stron na oleju.
Na dnie naczynia do pieczenia układam grubo poszatkowaną kapustę, dodaję pokrojoną w kawałki marchew i posiekany czosnek, wszystko oprószam solą i pieprzem, a potem na kapustę wykładam podsmażone udka.
Całość podlewam olejem po smażeniu.
Naczynie szczelnie przykrywam i piekę ok. 60 minut w temperaturze 200 stopni C (góra-dół), następnie zdejmuję pokrywkę i piekę jeszcze 10-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz