Szukaj na blogu

Udka pieczone na młodej kapuście

Proste i pyszne danie z piekarnika. Z gatunku tych, co to prawie same się robią, czyli bardzo ostatnio u mnie pożądanych 😄 




Składniki:
kilka udek z kurczaka
1 spora główka młodej kapusty
1-2 młode marchewki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
sól, pieprz
Przygotowanie:
Udka oprószam solą i pieprzem, po czym obsmażam na rumiano z obu stron na oleju. 
Na dnie naczynia do pieczenia układam grubo poszatkowaną kapustę, dodaję pokrojoną w kawałki marchew i posiekany czosnek, wszystko oprószam solą i pieprzem, a potem na kapustę wykładam podsmażone udka. 
Całość podlewam olejem po smażeniu. 
Naczynie szczelnie przykrywam i piekę ok. 60 minut w temperaturze 200 stopni C (góra-dół), następnie zdejmuję pokrywkę i piekę jeszcze 10-15 minut. 
Podaję z ziemniakami z wody.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger