Szukaj na blogu

Warzywa duszone na patelni

Moja wiosenna improwizacja na temat leczo, czyli bogactwo duszonych warzyw. Oprócz papryki, cebuli i pomidorów na patelni wylądował bakłażan oraz kalafior. Jest pysznie!



Składniki:
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
2 pomidory
1 duża cebula
1 średni bakłażan
pół niewielkiego kalafiora
2,3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
świeża bazylia
sól ziołowa
pieprz
Przygotowanie:
Obraną cebulę siekam w piórka, bakłażana przekrajam wzdłuż na 4 części, po czym kroję  w plasterki. Wycinam gniazda nasienne z papryk; papryki kroję w paseczki. Kalafiora dzielę na różyczki. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucam cebulę i pod przykryciem smażę ja 3 minuty, do lekkiego zeszklenia. Zmniejszam ogień i dokładam bakłażana, całość lekko oprószam solą. Smażę kilka minut, mieszając (bakłażan wchłonie tłuszcz), dorzucam paprykę i różyczki kalafiora - duszę ok. 10 minut. Gdy kalafior zmięknie, dokładam pokrojone pomidory i posiekany czosnek. Jeszcze ok. 10 minut razem na patelni, na końcu dodaję posiekaną bazylię - po czym doprawiam wszystko do smaku solą ziołową i pieprzem. Podaję z ziemniakami lub pieczywem.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger