Bitki ze schabu w sosie
Takiej klasyce nie odmówię nigdy. Uwielbiam mięso w sosie, i odkąd pamiętam, od dzieciństwa, to był jeden z moich ukochanych obiadów. Zresztą do dziś dnia jestem szczęśliwa, gdy mogę zjeść wspaniałe, pachnące mięsko z sosem u mojej Mamy. Jej śladem przygotowuję mięso w bardzo prosty sposób, bez nadmiaru składników, bo uważam że naturalny smak broni się doskonale. Tak więc w całym daniu oprócz mięsa znajdzie się zawsze cebula, ząbek czy dwa czosnku, marchew, liście laurowe, ziele angielskie, i oczywiście sól i pieprz. Kiedy mam, dodaję też świeży lubczyk. Maminym, babcinym sposobem taki sos zagęszczam odrobinę mąką. Dziś udusiłam schab wieprzowy, ale równie dobrze może to być karkówka czy chuda łopatka. Całości dopełniają młode ziemniaczki posypane koperkiem, i pomidory z cebulką i śmietaną. Prawie niebo 😃💕
Składniki:
ok. 700 g. schabu wieprzowego w plastrach
1 duża lub 2 mniejsze cebule
kilka małych, młodych marchewek, lub 1 duża pokrojona w kawałki
1,2 ząbki czosnku
3,4 ziarna ziela angielskiego
2,3 liście laurowe
ok. 3 szklanek wody
mąka pszenna do oprószenia mięsa i do zagęszczenia sosu - łącznie ok. 2 łyżek
sól, pieprz do smaku
2,3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroję w plastry i lekko rozbijam je tłuczkiem. Każdy plaster oprószam z obu stron solą, pieprzem i mąką, a następnie smażę na rumiano na dość mocno rozgrzanym oleju. W garnku gotuję wodę z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i wyszorowaną/obraną marchewką. Do wywaru przekładam podsmażone mięso, a na patelnię z pozostałym po smażeniu tłuszczem wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę. Przykrywam patelnię i smażę cebulę kila minut, by się zeszkliła. Wlewam odrobinę płynu z garnka by wraz z cebulą przelać z powrotem do sosu. Wstępnie doprawiam sos solą i pieprzem. Całość duszę na wolnym ogniu ok. 45 minut, aż mięso będzie zupełnie mięciutkie. Na koniec odlewam kilka łyżek sosu, lekko go studzę i mieszam z łyżką mąki - powstałą zawiesinę wlewam do garnka i dokładnie mieszam, jeszcze chwilę podgrzewam, aż sos zgęstnieje.Dodaję drobno posiekany czosnek, doprawiam ostatecznie do smaku.
ok. 700 g. schabu wieprzowego w plastrach
1 duża lub 2 mniejsze cebule
kilka małych, młodych marchewek, lub 1 duża pokrojona w kawałki
1,2 ząbki czosnku
3,4 ziarna ziela angielskiego
2,3 liście laurowe
ok. 3 szklanek wody
mąka pszenna do oprószenia mięsa i do zagęszczenia sosu - łącznie ok. 2 łyżek
sól, pieprz do smaku
2,3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroję w plastry i lekko rozbijam je tłuczkiem. Każdy plaster oprószam z obu stron solą, pieprzem i mąką, a następnie smażę na rumiano na dość mocno rozgrzanym oleju. W garnku gotuję wodę z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i wyszorowaną/obraną marchewką. Do wywaru przekładam podsmażone mięso, a na patelnię z pozostałym po smażeniu tłuszczem wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę. Przykrywam patelnię i smażę cebulę kila minut, by się zeszkliła. Wlewam odrobinę płynu z garnka by wraz z cebulą przelać z powrotem do sosu. Wstępnie doprawiam sos solą i pieprzem. Całość duszę na wolnym ogniu ok. 45 minut, aż mięso będzie zupełnie mięciutkie. Na koniec odlewam kilka łyżek sosu, lekko go studzę i mieszam z łyżką mąki - powstałą zawiesinę wlewam do garnka i dokładnie mieszam, jeszcze chwilę podgrzewam, aż sos zgęstnieje.Dodaję drobno posiekany czosnek, doprawiam ostatecznie do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz