Kotlety ziemniaczane z koperkiem w płatkach owsianych
Jeśli brakuje Wam pomysłu na dzisiejszy obiad, skorzystacie może z mojego 😃 Zrobiłam pyszne kotlety, od razu mówię że z młodych ziemniaków, bo innymi nie dysponuję - z dodatkiem świeżego koperku, panierowane w chrupiących płatkach owsianych - smakują świetnie z jogurtem, maślanką czy zsiadłym mlekiem. Tanio i pysznie!
Składniki:
ok. 1 kg ziemniaków, ugotowanych i przepuszczonych przez praskę
2 łyżki posiekanego koperku
1 jajko
ok. 1 szklanki mąki pszennej
olej do smażenia
płatki owsiane do panierowania
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przeciśnięte przez praskę lub zmielone ugotowane ziemniaki przekładam do miski i dokładnie mieszam z koperkiem. Wyrównuję ziemniaki łyżką, by tworzyły równą powierzchnię. Nożem dzielę tę powierzchnię na 3 równe części, jak na zdjęciu, po czym jedną wyjmuję a w jej miejsce wsypuję tyle mąki, by wypełniła puste miejsce. Dodaję jajko, sól i pieprz do smaku, mieszam łyżką do połączenia się składników (nie za długo, bo masa się rozrzedzi). Z masy formuję kulki wielkości mandarynki i każdą otaczam dokładnie w płatkach owsianych. Rozgrzewam olej na patelni, układam spłaszczone kulki i na średnim ogniu smażę po ok. 5 minut z obu stron (ja dodatkowo podsmażyłam boki). Podaję z jogurtem naturalnym lub zsiadłym mlekiem.
Składniki:
ok. 1 kg ziemniaków, ugotowanych i przepuszczonych przez praskę
2 łyżki posiekanego koperku
1 jajko
ok. 1 szklanki mąki pszennej
olej do smażenia
płatki owsiane do panierowania
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przeciśnięte przez praskę lub zmielone ugotowane ziemniaki przekładam do miski i dokładnie mieszam z koperkiem. Wyrównuję ziemniaki łyżką, by tworzyły równą powierzchnię. Nożem dzielę tę powierzchnię na 3 równe części, jak na zdjęciu, po czym jedną wyjmuję a w jej miejsce wsypuję tyle mąki, by wypełniła puste miejsce. Dodaję jajko, sól i pieprz do smaku, mieszam łyżką do połączenia się składników (nie za długo, bo masa się rozrzedzi). Z masy formuję kulki wielkości mandarynki i każdą otaczam dokładnie w płatkach owsianych. Rozgrzewam olej na patelni, układam spłaszczone kulki i na średnim ogniu smażę po ok. 5 minut z obu stron (ja dodatkowo podsmażyłam boki). Podaję z jogurtem naturalnym lub zsiadłym mlekiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz