Kotlety z indyka z cukinią (fit, pieczone)
Od tygodnia staramy się jeść lekko, pilnując jednocześnie by nasze posiłki były zbilansowane. Jednak przyznam, że już zatęskniłam za pysznym, pachnącym kotlecikiem, najlepiej prosto z patelni, z ziemniaczkami... Dzisiejszy obiad będzie kompromisem - są kotlety, tyle że pieczone, i z lekkostrawnego mięsa indyczego. Połowę ich zawartości stanowią warzywa, a do nich, zamiast ziemniaków, podam surówkę oraz sos czosnkowy przygotowany na bazie naturalnego jogurtu.
Składniki na 6 kotletów:
400 g. mielonego mięsa z fileta z piersi indyka
1 mała cukinia (ok. 300 g)
1 małe jajko
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
ok. 1,5 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
0,5 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
oliwa do posmarowania papieru
Przygotowanie:
Cukinię myję, po czym ścieram na tarce z grubymi oczami.
Składniki na 6 kotletów:
400 g. mielonego mięsa z fileta z piersi indyka
1 mała cukinia (ok. 300 g)
1 małe jajko
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
ok. 1,5 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
0,5 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
oliwa do posmarowania papieru
Przygotowanie:
Cukinię myję, po czym ścieram na tarce z grubymi oczami.
Potem oprószam ją lekko solą, mieszam dłonią, a następnie odciskam wodę.
Tak przygotowaną cukinię przekładam do miski.
Do niej dodaję mięso z indyka i jajko, dokładnie wyrabiam dłonią (masa będzie rzadka).
Potem dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę, oraz mąkę i przyprawy.
Mieszam łyżką.
Dzielę masę na 6 części.
Płaską blachę wykładam papierem do pieczenia, natłuszczam go oliwą.
Na papierze układam kotlety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz