Lekka zupa z cukinią na indyku
Pyszna, bardzo lekka zupa na bazie cukinii i selera.
Składniki:
100-150 g. fileta z piersi indyka
1 średniej wielkości cukinia
ok. 5 cm jasnej części pora
1 mały seler
1 ząbek czosnku
po łyżce posiekanych: natki pietruszki i koperku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
2 małe garście kaszy jaglanej
ok. 1,5 l. wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
do smaku sól i pieprz
jogurt naturalny jako dodatek
Przygotowanie:
W garnku zagotowuję wodę. Mięso kroję w kostkę 1 x 1 cm. Na patelni rozgrzewam olej z masłem, wrzucam pokrojone mięso i smażę je do momentu, gdy zmieni kolor z różowego na białe.Wtedy przekładam mięso do garnka z wodą, pozostawiając tłuszcz na patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażam okrojonego w małą kostkę selera - do lekkiego zezłocenia. Gdy seler jest złoty, dokładam na patelnię pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany czosnek, smażę razem 2-3 minuty. Całą zawartość patelni przekładam do garnka.Pora siekam drobno i również dodaję do zupy. Doprawiam wstępnie zupę solą i pieprzem, dodaję też suszony lubczyk - gotuję 10 minut. Dorzucam kaszę i ponownie gotuję 10 minut. Dodaję posiekane zioła, doprawiam wszystko ostatecznie do smaku. Do każdej porcji zupy na talerzach dokładam kleks jogurtu.
Składniki:
100-150 g. fileta z piersi indyka
1 średniej wielkości cukinia
ok. 5 cm jasnej części pora
1 mały seler
1 ząbek czosnku
po łyżce posiekanych: natki pietruszki i koperku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
2 małe garście kaszy jaglanej
ok. 1,5 l. wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
do smaku sól i pieprz
jogurt naturalny jako dodatek
Przygotowanie:
W garnku zagotowuję wodę. Mięso kroję w kostkę 1 x 1 cm. Na patelni rozgrzewam olej z masłem, wrzucam pokrojone mięso i smażę je do momentu, gdy zmieni kolor z różowego na białe.Wtedy przekładam mięso do garnka z wodą, pozostawiając tłuszcz na patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażam okrojonego w małą kostkę selera - do lekkiego zezłocenia. Gdy seler jest złoty, dokładam na patelnię pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany czosnek, smażę razem 2-3 minuty. Całą zawartość patelni przekładam do garnka.Pora siekam drobno i również dodaję do zupy. Doprawiam wstępnie zupę solą i pieprzem, dodaję też suszony lubczyk - gotuję 10 minut. Dorzucam kaszę i ponownie gotuję 10 minut. Dodaję posiekane zioła, doprawiam wszystko ostatecznie do smaku. Do każdej porcji zupy na talerzach dokładam kleks jogurtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz