Marchewka gotowana w mleku
Ta wersja obok popularnej marchewki z groszkiem powinna posmakować dzieciom, bo jest równie delikatna w smaku, za to słodsza. Moim zdaniem świetnie pasuje do drobiu i ryb.
Składniki:
0,5 kg marchewki
ok. pół szklanki wody
ok. pół szklanki mleka (łącznie powinno być tyle płynu, by marchew była prawie w całości w nim zanurzona)
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki pszennej
2 łyżki śmietany do zup i sosów
1 płaska łyżeczka cukru (lub mniej jeśli wolicie mniej słodką wersję)
ok. pół łyżeczki soli
pół łyżeczki posiekanego koperku
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte i obrane marchewki kroję w niewielką kostkę. Mleko zagotowuję w garnku z wodą, cukrem i solą, po czym dorzucam pokrojoną marchewkę i gotuję 8-10 minut, aż ta zrobi się miękka. Na patelni rozpuszczam masło i podsmażam na nim mąkę na jasnozłoty kolor, a następnie zasmażkę rozprowadzam na patelni śmietaną. Zawiesinę przelewam do garnka z marchewką, mieszam by sos zgęstniał. Całość doprawiam solą i pieprzem do smaku, na końcu dodaję posiekany koperek.
Składniki:
0,5 kg marchewki
ok. pół szklanki wody
ok. pół szklanki mleka (łącznie powinno być tyle płynu, by marchew była prawie w całości w nim zanurzona)
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki pszennej
2 łyżki śmietany do zup i sosów
1 płaska łyżeczka cukru (lub mniej jeśli wolicie mniej słodką wersję)
ok. pół łyżeczki soli
pół łyżeczki posiekanego koperku
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte i obrane marchewki kroję w niewielką kostkę. Mleko zagotowuję w garnku z wodą, cukrem i solą, po czym dorzucam pokrojoną marchewkę i gotuję 8-10 minut, aż ta zrobi się miękka. Na patelni rozpuszczam masło i podsmażam na nim mąkę na jasnozłoty kolor, a następnie zasmażkę rozprowadzam na patelni śmietaną. Zawiesinę przelewam do garnka z marchewką, mieszam by sos zgęstniał. Całość doprawiam solą i pieprzem do smaku, na końcu dodaję posiekany koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz