Szukaj na blogu

Kotlety warzywne z serem pleśniowym

Te przepyszne, delikatne kotlety posmakują wielbicielom sera pleśniowego, bo jego smak jest wyraźnie w nich wyczuwalny. Moim zdaniem najlepiej smakują z surówką.




Składniki:
5 średniej wielkości ziemniaków
1 mała marchew
1 mała pietruszka
niewielki kawałek selera
1 średniej wielkości cebula
ok. 50-60 g. sera z błękitną pleśnią
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
duża szczypta tymianku
pół łyżeczki posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
mąka pszenna lub bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa z wyjątkiem cebuli gotuję do miękkości (jak na sałatkę jarzynową; powinny być miękkie ale dalej jędrne; można je obrać albo przed, albo po ugotowaniu), po czym lekko przestudzone (ciągle ciepłe) ścieram na grubej tarce. Ścieram również ser. Cebulę kroję w małą kostkę i podsmażam do zeszklenia na małej ilości oleju, przekładam do startych warzyw i sera. Dodaję jajko, mąkę, koperek i tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam wszystko do połączenia się składników. Formuję 6 kotletów, każdy lekko panieruję w mące lub bułce tartej i smażę z obu stron po ok. 3 minuty, na złoty kolor (przy odwracaniu pomagam sobie łopatką). Gorące kotlety podaję z surówką.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger