Roladki z kurczaka z warzywami w sosie
Soczyste i delikatne roladki faszerowane czerwoną papryką, brokułem i mozzarellą - są pyszne, tanie i łatwe do przygotowania.
Składniki:
3-4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
kilka różyczek brokuła
1-2 łyżki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki
1-2 łyżki tartej mozzarelli
2 łyżki oleju do smażenia
0,5 do 3/4 szklanki wody lub bulionu
1 mała cebula
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego
0,5 płaskiej łyżeczki słodkiej mielonej papryki
szczypta majeranku
szczypta rozmarynu
0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
do smaku: sól i pieprz
Przygotowanie:
Filety rozbijam tłuczkiem starając się, by ich nie przedziurawić, mięso lekko oprószam solą i pieprzem. Różyczki brokuła siekam na drobne kawałki, mieszam ze startym serem i kostkami papryki, lekko doprawiam solą i pieprzem. Warzywa z serem układam na każdym rozbitym filecie, zwijam roladki, spinam je metalową szpilką lub związuję. Tak przygotowane roladki podsmażam na złoto na oleju. Do podsmażonych roladek dorzucam pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekany czosnek, smażę razem pod przykrywką do zeszklenia cebuli, po czym dolewam wodę/bulion oraz sos sojowy. Dodaję też zioła i mieloną paprykę. Duszę pod przykryciem 20 minut. Odlewam 3 łyżki sosu i w lekko przestudzonym płynie dokładnie rozprowadzam mąkę, po czym przelewam zawiesinę na patelnię i mieszam, by sos zgęstniał. Na koniec doprawiam sos solą i pieprzem.
Składniki:
3-4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
kilka różyczek brokuła
1-2 łyżki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki
1-2 łyżki tartej mozzarelli
2 łyżki oleju do smażenia
0,5 do 3/4 szklanki wody lub bulionu
1 mała cebula
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego
0,5 płaskiej łyżeczki słodkiej mielonej papryki
szczypta majeranku
szczypta rozmarynu
0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
do smaku: sól i pieprz
Przygotowanie:
Filety rozbijam tłuczkiem starając się, by ich nie przedziurawić, mięso lekko oprószam solą i pieprzem. Różyczki brokuła siekam na drobne kawałki, mieszam ze startym serem i kostkami papryki, lekko doprawiam solą i pieprzem. Warzywa z serem układam na każdym rozbitym filecie, zwijam roladki, spinam je metalową szpilką lub związuję. Tak przygotowane roladki podsmażam na złoto na oleju. Do podsmażonych roladek dorzucam pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekany czosnek, smażę razem pod przykrywką do zeszklenia cebuli, po czym dolewam wodę/bulion oraz sos sojowy. Dodaję też zioła i mieloną paprykę. Duszę pod przykryciem 20 minut. Odlewam 3 łyżki sosu i w lekko przestudzonym płynie dokładnie rozprowadzam mąkę, po czym przelewam zawiesinę na patelnię i mieszam, by sos zgęstniał. Na koniec doprawiam sos solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz