Szukaj na blogu

Lekka zupa fasolowa na kurczaku.

Zawsze lubiłam zupę fasolową, więc gotuję ją dość często. Gotuję ją zazwyczaj w tradycyjny sposób, czyli na wywarze z wędzonki, z dodatkiem pachnącej kiełbasy. Jednak jako ze mam fazę przedwiosennej diety😁 odchudzam wszystko, co jemy - także zupy. Dlatego dzisiejsza wersja jest jak na fasolową wyjątkowo fit - bez podsmażania czegokolwiek, z niskokalorycznym kurczakiem.
Zupa i tak jest bardzo smaczna, więc ten dietetyczny zabieg wcale jej nie zaszkodził.




Składniki:
400 g. fasoli Piękny Jaś
2-2,5 l. wody
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka (ok. 350 g)
5 cm jasnej części pora
2 średniej wielkości marchewki
4 średniej wielkości ziemniaki
1 duży ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
0,5 płaskiej łyżeczki tymianku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Fasolę zalewam wodą i odstawiam na 3-4 godziny do namoczenia. Po tym czasie do garnka dodaję kurczaka, drobno posiekanego pora oraz pokrojone w kawałki marchewki, i gotuję na małym ogniu aż fasola będzie miękka. Wtedy dorzucam pokrojone w niewielkie kawałki ziemniaki, posiekany czosnek oraz zioła, gotuję do miękkości ziemniaków. Na końcu doprawiam zupę solą i pieprzem. Można przed podaniem zabielić zupę odrobinę śmietany.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger