Papryka zapiekana z twarogiem i cukinią
Po wczorajszych pieczonych kotletach z indyka została mi cukinia, więc postanowiłam wykorzystać ją w dzisiejszym obiedzie. Jest zdrowy, kolorowy i bardzo smaczny, oparty na chudym twarogu i warzywach.
Składniki:
1 mała cukinia
2-3 cm bardzo drobno poszatkowanej niewielkiej kapusty pekińskiej
0,5 zielonej papryki
200 g. chudego twarogu
1 ząbek czosnku
2 jaja
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka posiekanego koperku
1/3 łyżeczki curry
sól i pieprz do smaku
5-6 czerwonych papryk
1-2 kulki mozzarelli
oliwa do posmarowania papieru
Przygotowanie:
Cukinię ze skórką ścieram na tarce z grubymi oczkami i przekładam ją do miski. Dodaję kapustę pekińską (musi być drobno poszatkowana) i wszystko lekko oprószam solą, a następnie mieszam dłonią i odstawiam na 3 minuty.
1 mała cukinia
2-3 cm bardzo drobno poszatkowanej niewielkiej kapusty pekińskiej
0,5 zielonej papryki
200 g. chudego twarogu
1 ząbek czosnku
2 jaja
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka posiekanego koperku
1/3 łyżeczki curry
sól i pieprz do smaku
5-6 czerwonych papryk
1-2 kulki mozzarelli
oliwa do posmarowania papieru
Przygotowanie:
Cukinię ze skórką ścieram na tarce z grubymi oczkami i przekładam ją do miski. Dodaję kapustę pekińską (musi być drobno poszatkowana) i wszystko lekko oprószam solą, a następnie mieszam dłonią i odstawiam na 3 minuty.
Potem odciskam płyn.
Do tak przygotowanych warzyw dodaję ser oraz jajka, mąkę i przyprawy, mieszam.
Z papryk usuwam gniazda nasienne, po czym warzywa kroję w plastry tak, by powstały obręcze mniej więcej 2-4 cm wysokości.
Z papryk usuwam gniazda nasienne, po czym warzywa kroję w plastry tak, by powstały obręcze mniej więcej 2-4 cm wysokości.
Układam je na natłuszczonym oliwą papierze (na blaszce) i do środka wkładam farsz z twarogu i warzyw.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (środkowy poziom piekarnika, z termoobiegiem) na ok. 25 minut.
Gdy farsz się zetnie, na każdym krążku układam plaster mozzarelli i zapiekam jeszcze kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz