Szukaj na blogu

Papryka zapiekana z twarogiem i cukinią

Po wczorajszych pieczonych kotletach z indyka została mi cukinia, więc postanowiłam wykorzystać ją w dzisiejszym obiedzie. Jest zdrowy, kolorowy i bardzo smaczny, oparty na chudym twarogu i warzywach. 





Składniki:
1 mała cukinia
2-3 cm bardzo drobno poszatkowanej niewielkiej kapusty pekińskiej
0,5 zielonej papryki
200 g. chudego twarogu
1 ząbek czosnku
2 jaja
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka posiekanego koperku
1/3 łyżeczki curry
sól i pieprz do smaku
5-6 czerwonych papryk
1-2 kulki mozzarelli 
oliwa do posmarowania papieru
Przygotowanie:
Cukinię ze skórką ścieram na tarce z grubymi oczkami i przekładam ją do miski. Dodaję kapustę pekińską (musi być drobno poszatkowana) i wszystko lekko oprószam solą, a następnie mieszam dłonią i odstawiam na 3 minuty. 
Potem odciskam płyn. 
Do tak przygotowanych warzyw dodaję ser oraz jajka, mąkę i przyprawy, mieszam.
Z papryk usuwam gniazda nasienne, po czym warzywa kroję w plastry tak, by powstały obręcze mniej więcej 2-4 cm wysokości. 
Układam je na natłuszczonym oliwą papierze (na blaszce) i do środka wkładam farsz z twarogu i warzyw. 
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (środkowy poziom piekarnika, z termoobiegiem) na ok. 25 minut. 
Gdy farsz się zetnie, na każdym krążku układam plaster mozzarelli i zapiekam jeszcze kilka minut. 
Podaję na gorąco.


                             

                             

                             



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger