Sałatka z kurczakiem, mozzarellą i grejpfrutem
Ostatni posiłek w tę naszą dietetyczną niedzielę przygotowałam z wykorzystaniem składnika, który jedliśmy na obiad - czyli grillowanego fileta z piersi kurczaka. Sałatka jest lekka, przyjemnie kwaskawa, sycąca i bardzo smaczna. Moim zdaniem idealna na kolację lub przekąskę w ciągu dnia.
2 garście mieszanki sałat
garść rukoli
2 plastry czerwonego grejpfruta
1 kulka mozzarelli w zalewie
6 pomidorków cherry
10 orzechów nerkowca
1 pojedynczy, grillowany filet z kurczaka, jak go przygotować sprawdź tutaj
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Sos:
1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka soku z limonki
3 łyżki oleju z awokado (może być oliwa)
3-4 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
szczypta soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Grillowanego kurczaka kroję w cienkie plastry. Na dwóch talerzach układam po garści sałat, a na nich pozostałe składniki: pokrojoną w kawałki mozzarellę, cząstki grejpfruta, pokrojone w ósemki pomidorki oraz kurczaka. Sałatki posypuję posiekanymi orzechami (można je dodatkowo podprażyć na suchej, gorącej patelni) oraz rukolą i szczypiorkiem.
Sos: wszystkie składniki mieszam w miseczce lub w zamkniętym słoiku.
Sałatki polewam sosem tuż przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz