Szukaj na blogu

Duszone kotlety mielone z farszem grzybowym

Gdybyście wiedzieli jak wspaniale smakują nasze dzisiejsze kotlety, od razu ruszylibyście do kuchni żeby je przygotować 😉To poezja kulinarna😃 W sumie nie spodziewałam się że to danie będzie aż tak pyszne. Kotlety są nadziane farszem z dodatkiem grzybów leśnych, a dusiły się w czymś w rodzaju lekkiego bigosu z kapusty pekińskiej i cebuli, również z grzybami. Są bardzo delikatne, soczyste - słowem: wspaniałe!






Składniki:
500 g. mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej)
0,5 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
0,5 łyżeczki majeranku
1 łyżka majonezu
3-4 łyżki gazowanej wody mineralnej
sól i pieprz do smaku
Farsz:
0,5 średniej wielkości cebuli
drobniutko poszatkowana kapusta pekińska (mniej więcej garść)
2-3 suszone kapelusze grzybów leśnych 
1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju 
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 średniej wielkości cebula
1/4 posiekanej niewielkiej kapusty pekińskiej
kilka suszonych kapeluszy grzybów leśnych 
3/4 szklanki wody do namoczenia grzybów
3-4 łyżki oleju 
1 płaska łyżeczka mąki owsianej/pszennej/ziemniaczanej 
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zaczynam od namoczenia grzybów (zalewam je wrzątkiem i odstawiam na 15 minut; po namoczeniu zachowuję płyn). 
Masa mięsna: mięso przekładam do miski. Bardzo drobno siekam pół cebuli oraz ząbek czosnku, dodaję do mięsa. Dokładam też majonez i posiekane zioła, dolewam wodę. Dokładnie mieszam wszystko łyżką aż masa stanie się jednolita. Doprawiam ją do smaku solą i pieprzem.
Farsz: cebulę drobno siekam, podsmażam do zeszklenia z odrobiną soli na oleju. Dorzucam na patelnię poszatkowaną kapustę pekińska, chwilę razem podsmażam pod pokrywką. Dodaję 2-3 kapelusze wcześniej namoczonych grzybów (również je drobno siekam). Farsz doprawiam sosem sojowym, słodką mieloną papryką, oraz solą i pieprzem.
Kotlety: masę dzielę na 5 równych części. Z każdej formuję kulkę. Każdą kulkę spłaszczam na dłoni, na każdej układam łyżeczkę farszu, po czym sklejam kotleta.
W ten sposób przygotowane krótko obsmażam na patelni - tylko do lekkiego zarumienienia. 
Gdy kotlety są podsmażone, odsuwam je na bok patelni, a w wolne miejsce wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilkę ją podsmażam, dorzucam pokrojoną kapustę pekińską, dolewam wodę po moczeniu grzybów. Dodaję też posiekaną resztę grzybów i sos sojowy. Przykrywam patelnię i wszystko duszę na małym ogniu ok. 30 minut, w międzyczasie przewracam kotlety na drugą stronę. Przed podaniem zagęszczam sos odrobiną mąki (rozprowadzam łyżeczkę w kilku łyżkach przestudzonego płynu z duszenia), podgrzewam do zgęstnienia. Podaję z kaszą gryczaną.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger