Szukaj na blogu

Rolada z boczku z czosnkiem (boczek pieczony)

Dwa dni temu doprawiłam ładny połeć boczku, poleżał sobie z przyprawami w lodówce, a wczoraj wieczorem go niespiesznie upiekłam. Taka rolada to świetna propozycja na świąteczny stół; można ją podać zarówno na gorąco, jak i na zimno, do kanapek.

Polecam również pyszną roladę z ziołami 





Składniki:
1-1,5 kg ładnego, mięsnego kawałka boczku wieprzowego (płaski, dobry do zwinięcia)
3 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
2 ziarna ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
sos Worcester
sól i pieprz
Dodatkowo:
sznurek do wędlin
Przygotowanie:
Na dzień-dwa przed pieczeniem cały boczek oprószam solą (tak jak się soli np. kotlety schabowe przed pieczeniem) i pieprzem. 
Całość też dokładnie nacieram słodką papryką. 
Na wewnętrznej stronie  (tej którą będziemy zwijać do środka) układam plasterki czosnku, oraz posypuję zmielonym lub utartym w moździerzu zielem angielskim. Kruszę też jeden liść laurowy. 
Dość mocno spryskuję mięso sosem worcester. 
Zwijam ściśle roladę, związuję ją sznurkiem. 
Z zewnątrz również staram się nasączyć mięso sosem, obkładam je też podzielonymi liśćmi laurowymi. 
Tak przygotowaną roladę zawijam w folię aluminiową i odkładam do lodówki.
Piekę w głębokiej blaszce (wytopi się sporo tłuszczu) przez 3 godziny w 150 stopniach C (na ostatnie pół godziny rozrywam folię). 
Przed krojeniem na kanapki rolada musi całkowicie ostygnąć.

                             



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger