Podudzia z kurczaka duszone z młodą kapustą
Bardzo pyszna jest nasza dzisiejsza, obiadowa potrawka z kurczaka i młodej kapusty, i serdecznie ją Wam polecam. I tak wiosennie pachnie, bo dorzuciłam dużo koperku i natki pietruszki 😊
Składniki:
ok. 1 kg podudzi z kurczaka
ok. 400 g. drobno posiekanej młodej kapusty
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
po 2 łyżki posiekanych: koperku i pietruszki
0,5 szklanki wody
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Podudzia oprószam solą, pieprzem i łyżeczką papryki. Rozgrzewam olej w głębokiej patelni, układam mięso i na dość mocnym ogniu smażę do zrumienienia. Zmniejszam ogień, dorzucam pokrojone w piórka cebule, przykrywam patelnię i smażę razem ok. 5 minut. Następnie dorzucam posiekaną kapustę, wszystko podlewam wodą, ponownie oprószam solą, pieprzem i resztą papryki. Przykrywam i duszę 30-35 minut (do miękkości mięsa). Po tym czasie dodaję posiekany czosnek, zioła, oraz doprawiam całość do smaku solą i pieprzem. Duszę jeszcze 5 minut. Podaję jako samodzielne danie, lub z ziemniakami, dodatkowo posypuję świeżym koperkiem.
Składniki:
ok. 1 kg podudzi z kurczaka
ok. 400 g. drobno posiekanej młodej kapusty
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
po 2 łyżki posiekanych: koperku i pietruszki
0,5 szklanki wody
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Podudzia oprószam solą, pieprzem i łyżeczką papryki. Rozgrzewam olej w głębokiej patelni, układam mięso i na dość mocnym ogniu smażę do zrumienienia. Zmniejszam ogień, dorzucam pokrojone w piórka cebule, przykrywam patelnię i smażę razem ok. 5 minut. Następnie dorzucam posiekaną kapustę, wszystko podlewam wodą, ponownie oprószam solą, pieprzem i resztą papryki. Przykrywam i duszę 30-35 minut (do miękkości mięsa). Po tym czasie dodaję posiekany czosnek, zioła, oraz doprawiam całość do smaku solą i pieprzem. Duszę jeszcze 5 minut. Podaję jako samodzielne danie, lub z ziemniakami, dodatkowo posypuję świeżym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz