Szukaj na blogu

Mielone z indyka z pieczarkami (pieczone)

Smaczne i lekkostrawne kotlety z indyka pieczone w piekarniku. Będą pyszne z sosem pieczarkowym.



Składniki na 8 kotletów:
500 g. mielonego mięsa z indyka
1 jajko
1 mała cebula 
10 średniej wielkości pieczarek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski. Obraną cebulę kroję drobniutko lub ścieram na tarce, przekładam do mięsa. Pieczarki ścieram na tarce z grubymi oczkami - bezpośrednio do miski z mięsem i cebulą. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową oraz posiekaną natkę pietruszki i zioła. Masę dokładnie wyrabiam, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Formuję 8 kotletów. Naczynie do pieczenia wykładam papierem, układam kotlety (papier można przed pieczeniem natłuścić odrobiną oliwy lub oleju, ale nie jest to konieczne). Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na 35-40 minut.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger