Szukaj na blogu

Skrzydełka w sosie ze świeżym ogórkiem

Miękkie i soczyste mięso w śmietanowo - ogórkowym sosie, z nutą czosnku i koperkiem.


Składniki:
0,5 kg skrzydełek z kurczaka
3 łyżki oleju
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
2-3 łyżki posiekanego koperku
0,5 długiego, zielonego ogórka
3 łyżki śmietany do zup i sosów (18%)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Skrzydełka dzielę na dwie części, odrzucając końcówki. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam skrzydełka, lekko je solę i krótko obsmażam z obu stron (bez rumienienia). Cebulę kroję w bardzo drobną kostkę, dorzucam ją do kurczaka. Pod pokrywką duszę wszystko 10 minut na małym ogniu, żeby cebula się zeszkliła. Ogórka dokładnie myję, po czym ścieram na grubej tarce razem ze skórką. Przekładam na patelnię. Całość oprószam solą i pieprzem i pod pokrywką duszę 20 minut (dalej na małym ogniu). Sprawdzam czy mięso jest miękkie, ewentualnie duszę jeszcze 5-10 minut. Czosnek przeciskam przez praskę, dokładam do mięsa. Dodaję śmietanę i koperek, mieszam, doprawiam sos do smaku. 


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger