Kotlety z cukinii i gotowanych jajek
Polecam Wam dziś wspaniałe kotlety, które przygotowałam z tartej zielonej cukinii, i ugotowanych na twardo jajek. Są bardzo delikatne w smaku i w konsystencji, i nie trzeba do nich zbyt wiele - moim zdaniem wystarczy jogurt naturalny lub surówka.
Składniki:
3 średniej wielkości cukinie
5 jajek, ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
kilka łyżek bułki tartej + do panierowania
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Dokładnie umyte cukinie ścieram razem ze skórką na tarce z grubymi oczkami.
Składniki:
3 średniej wielkości cukinie
5 jajek, ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
kilka łyżek bułki tartej + do panierowania
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Dokładnie umyte cukinie ścieram razem ze skórką na tarce z grubymi oczkami.
Startą cukinię oprószam solą i odstawiam na 5 minut, po czym dokładnie odciskam dłońmi z soku. Odciśniętą przekładam do miski.
Jajka na twardo siekam bardzo drobno i przekładam do miski z cukinią, dodaję podsmażoną do zeszklenia cebulę (na małej ilości oleju, do masy staram się dodać jak najmniej tłuszczu ze smażenia), surowe jajko, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
Dokładnie mieszam wszystko by powstała jednolita masa, do której na końcu dodaję stopniowo bułkę tartą (im mniej bułki, tym kotlety będą delikatniejsze, ale będzie trudniej je smażyć).
Łyżką nabieram porcję masy, przekładam do miseczki z bułką tartą, otaczam w niej - po czym formuję kotlety.
Łyżką nabieram porcję masy, przekładam do miseczki z bułką tartą, otaczam w niej - po czym formuję kotlety.
Tak przygotowane smażę na rumiano z obu stron.
Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz