Fit kurczak pod pierzynka z cebuli (pieczony w papierze)
Widzicie tę wspaniałą, rumianą cebulkę? Wygląda, jakbym smażyła ją na patelni, a jednak w rzeczywistości nie miała nic wspólnego ze smażeniem. Polecam Wam pyszny i łatwy sposób na lekki obiad z fileta z kurczaka. Mięso piecze się w sosie, jest bardzo delikatne i soczyste. Polecam zwłaszcza osobom dbającym o linię 👍
Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
sól ziołowa lub sól + ulubione suszone zioła (majeranek, lubczyk, tymianek, zioła prowansalskie)
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Obieram cebulę i siekam ją bardzo drobno (można zetrzeć na tarce).
Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
sól ziołowa lub sól + ulubione suszone zioła (majeranek, lubczyk, tymianek, zioła prowansalskie)
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Obieram cebulę i siekam ją bardzo drobno (można zetrzeć na tarce).
Do cebuli dodaję posiekany czosnek, oraz natkę pietruszki i mieloną paprykę, odrobinę doprawiam ją solą ziołową.
Filety przekrajam wzdłuż na dwa płaskie plastry, każdy lekko oprószam solą ziołową.
Naczynie do pieczenia wykładam papierem w ten sposób, by został jego zapas do przykrycia mięsa (jak na zdjęciu).
Papier natłuszczam łyżką oliwy, układam mięso.
Na mięso wykładam cebulę, i całość polewam resztą oliwy.
Przykrywam mięso z cebulą papierem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz