Szukaj na blogu

Fit kurczak pod pierzynka z cebuli (pieczony w papierze)

Widzicie tę wspaniałą, rumianą cebulkę? Wygląda, jakbym smażyła ją na patelni, a jednak w rzeczywistości nie miała nic wspólnego ze smażeniem. Polecam Wam pyszny i łatwy sposób na lekki obiad z fileta z kurczaka. Mięso piecze się w sosie, jest bardzo delikatne i soczyste. Polecam zwłaszcza osobom dbającym o linię 👍





Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
sól ziołowa lub sól + ulubione suszone zioła (majeranek, lubczyk, tymianek, zioła prowansalskie)
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Obieram cebulę i siekam ją bardzo drobno (można zetrzeć na tarce). 
Do cebuli dodaję posiekany czosnek, oraz natkę pietruszki i mieloną paprykę, odrobinę doprawiam ją solą ziołową. 
Filety przekrajam wzdłuż na dwa płaskie plastry, każdy lekko oprószam solą ziołową. 
Naczynie do pieczenia wykładam papierem w ten sposób, by został jego zapas do przykrycia mięsa (jak na zdjęciu). 
Papier natłuszczam łyżką oliwy, układam mięso. 
Na mięso wykładam cebulę, i całość polewam resztą oliwy. 
Przykrywam mięso z cebulą papierem. 
Piekę w 190 stopniach C. (bez termoobiegu) przez 35-40 minut.

                           

                           

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger