Szukaj na blogu

Młoda kapusta duszona z masłem

Zbliża się czas zieloności i bogactwa świeżych warzyw, więc lada chwila na stołach będzie królowała młoda kapusta przygotowywana na wszystkie możliwe sposoby. Sprawdziłam, jak kapustka będzie smakowała uduszona na maśle, tylko z dodatkiem koperku, soli i pieprzu. Jest delikatna, wyraźnie maślana,  jędrna i lekko chrupiąca. To prosty i bardzo smaczny dodatek do wiosennego obiadu.




Składniki:
1 duża główka młodej kapusty (lub 2 mniejsze)
2 pełne łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżkaiposiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę obieram z wierzchnich liści, o ile są brudne lub zniszczone. Następnie szatkuję ją drobno i przekładam do garnka z grubym dnem - wcześniej rozpuszczam w nim masło. Odrobinę wszystko solę i na małym ogniu, pod pokrywką duszę kapustę 10-12 minut, kilka razy mieszając. Obieram cebulę i kroję ją w cienkie piórka, dorzucam do podduszonej kapusty razem z posiekanym czosnkiem. Duszę jeszcze ok. 10 minut. Na koniec dodaję koperek, i całość doprawiam do smaku solą i pieprzem. Można w trakcie duszenia odrobinę podlewać danie wodą, jeśli jest ryzyko przypalenia - to zależy od jakości garnka. 



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger