Kluseczki z batatów z chia (gotowane na parze)
Ze słodkich ziemniaków przygotowałam bardzo smaczne, delikatne kluseczki gotowane na parze, z dodatkiem czosnku, natki pietruszki, curry i nasion chia. Z tego samego ciasta można również usmażyć placki.
Składniki:
0,5 kg pokrojonych na kawałki batatów (waga po obraniu)
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka chia
0,5 łyżeczki curry
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bataty zalewam w garnku zimną wodą, dodaj pół łyżeczki soli i gotuję do miękkości (od momentu gdy woda zawrze wystarczy ok. 5-6 minut). Dokładnie odcedzam z wody i ciepłe duszę widelcem. Gdy przestygną dodaję jajko, dwie łyżki mąki pszennej oraz łyżkę ziemniaczanej, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, curry oraz łyżkę nasion chia. Krótko mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję pozostałe dwie łyżki mąki pszennej, jeszcze raz krótko mieszam. Masa będzie kleista. Łyżką wykładam porcje do naczynia do parowania (wielkość mandarynki), gotuję na parze 20 minut. Od razu podaję polane jogurtem naturalnym, pospane natką pietruszki i nasionami chia.
0,5 kg pokrojonych na kawałki batatów (waga po obraniu)
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka chia
0,5 łyżeczki curry
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bataty zalewam w garnku zimną wodą, dodaj pół łyżeczki soli i gotuję do miękkości (od momentu gdy woda zawrze wystarczy ok. 5-6 minut). Dokładnie odcedzam z wody i ciepłe duszę widelcem. Gdy przestygną dodaję jajko, dwie łyżki mąki pszennej oraz łyżkę ziemniaczanej, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, curry oraz łyżkę nasion chia. Krótko mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję pozostałe dwie łyżki mąki pszennej, jeszcze raz krótko mieszam. Masa będzie kleista. Łyżką wykładam porcje do naczynia do parowania (wielkość mandarynki), gotuję na parze 20 minut. Od razu podaję polane jogurtem naturalnym, pospane natką pietruszki i nasionami chia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz