Jarzynka do obiadu: cebula z selerem
Dwa składniki i kilka przypraw i już mamy świetny, warzywny dodatek do obiadu. Będzie też dobrze smakować z kaszą, a po dodaniu np. fileta z kurczaka powstanie sycący, całkowity posiłek.
Składniki:
3 duże cebule
1 średniej wielkości seler
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
2 łyżki sosu sojowego
0,5 łyżeczki curry
sól i pieprz do smaku
3-4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Obieram cebule oraz selera. Cebule kroję na ćwiartki, a potem w grube plastry. Selera kroję na plastry grubości ok. 0,5 cm, a potem w słupki. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam pokrojoną cebule, odrobinę ją solę. Przykrywam patelnię i na małym ogniu smażę cebulę 20 minut, mieszając. Po tym czasie powinna być miękka, szklista i lekko złocista. Następnie dorzucam selera, i dalej pod pokrywką duszę razem ok. 15 minut. Seler powinien być miękki, ale jędrny. Dolewam sos sojowy, doprawiam całość papryką, curry, oraz solą i pieprzem. Podaję na ciepło jako jarzynkę do obiadu.
Składniki:
3 duże cebule
1 średniej wielkości seler
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
2 łyżki sosu sojowego
0,5 łyżeczki curry
sól i pieprz do smaku
3-4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Obieram cebule oraz selera. Cebule kroję na ćwiartki, a potem w grube plastry. Selera kroję na plastry grubości ok. 0,5 cm, a potem w słupki. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam pokrojoną cebule, odrobinę ją solę. Przykrywam patelnię i na małym ogniu smażę cebulę 20 minut, mieszając. Po tym czasie powinna być miękka, szklista i lekko złocista. Następnie dorzucam selera, i dalej pod pokrywką duszę razem ok. 15 minut. Seler powinien być miękki, ale jędrny. Dolewam sos sojowy, doprawiam całość papryką, curry, oraz solą i pieprzem. Podaję na ciepło jako jarzynkę do obiadu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz