Kotlety z kalafiora z kaszą gryczaną
Smaczne i pożywne kotlety przygotowane z kalafiora i kaszy gryczanej, które świetnie nadają się na obiad zarówno jako główne danie, i jako dodatek do mięs.
Składniki:
1 średniej wielkości kalafior
2 jajka
ok.3/4 do 1 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2-3 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki bułki tartej
duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
Do panierowania:
1-2 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
Kalafiora dzielę na kilka części (oddzielam i odkładam głąb) i gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane warzywo dokładnie odsączam z wody, przekładam do miski i duszę widelcem (powinny pozostać małe cząstki). Do kalafiora dodaję ugotowaną kaszę, oraz jajka, dokładnie mieszam łyżką. Dodaję bułkę tartą i mąkę pszenną, oraz natkę pietruszki i gałkę muszkatołową, masę doprawiam do smaku solą i pieprzem. Mieszam jeszcze raz. Masa nie będzie zbyt ścisła. W miseczce mieszam bułkę tartą i mąkę pszenną- do panierowania. Łyżką nabieram po porcji masy, przekładam do miseczki z bułką i mąką, obtaczam formując kotleta. Kotlety przekładam na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju, smażę z obu stron na rumiano.
Składniki:
1 średniej wielkości kalafior
2 jajka
ok.3/4 do 1 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2-3 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki bułki tartej
duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
Do panierowania:
1-2 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
Kalafiora dzielę na kilka części (oddzielam i odkładam głąb) i gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane warzywo dokładnie odsączam z wody, przekładam do miski i duszę widelcem (powinny pozostać małe cząstki). Do kalafiora dodaję ugotowaną kaszę, oraz jajka, dokładnie mieszam łyżką. Dodaję bułkę tartą i mąkę pszenną, oraz natkę pietruszki i gałkę muszkatołową, masę doprawiam do smaku solą i pieprzem. Mieszam jeszcze raz. Masa nie będzie zbyt ścisła. W miseczce mieszam bułkę tartą i mąkę pszenną- do panierowania. Łyżką nabieram po porcji masy, przekładam do miseczki z bułką i mąką, obtaczam formując kotleta. Kotlety przekładam na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju, smażę z obu stron na rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz