Karkówka w plastrach pieczona z grzybami leśnymi
Bardzo smaczna i niezwykle prosta do przygotowania wersja pieczonej karkówki. Podobnie jak do wielu potraw w ostatnich dniach, i do niej wykorzystałam grzyby, i to one nadały daniu wspaniały smak i zapach, oraz głęboki, ciemny kolor.
Składniki:
4-5 ładnych kotletów z karkówki wieprzowej (ok. 1,5 cm grubości)
2 średniej wielkości cebule
12-15 suszonych kapeluszy podgrzybków
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kotlety oprószam sola i pieprzem, a następnie krótko obsmażam z obu stron na rozgrzanym oleju - powinny się lekko zarumienić.
4-5 ładnych kotletów z karkówki wieprzowej (ok. 1,5 cm grubości)
2 średniej wielkości cebule
12-15 suszonych kapeluszy podgrzybków
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kotlety oprószam sola i pieprzem, a następnie krótko obsmażam z obu stron na rozgrzanym oleju - powinny się lekko zarumienić.
W międzyczasie kroję na grube piórka obrane cebule.
Na dnie naczynia do pieczenia rozkładam grzyby, na nie wykładam podsmażone mięso razem z tłuszczem z patelni, a na kotletach - surową, pokrojoną cebulę. Wszystko oprószam solą i pieprzem.
Na dnie naczynia do pieczenia rozkładam grzyby, na nie wykładam podsmażone mięso razem z tłuszczem z patelni, a na kotletach - surową, pokrojoną cebulę. Wszystko oprószam solą i pieprzem.
Szczelnie przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz