Pieczarki z boczkiem i pomidorami
Bardzo dobry dodatek do obiadowego kotleta; zresztą niekoniecznie nawet musi być kotlet, myślę sobie że takie pieczarki pysznie posmakują z kaszą albo makaronem.
Składniki:
200 g. pieczarek
1 średnia cebula
100 g. surowego, wędzonego boczku w plastrach
1 solidna łyżka przecieru pomidorowego (50-60 g)
1 mały ząbek czosnku
kilka łyżek wrzątku
duża szczypta suszonego tymianku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Boczek kroję w paseczki, przekładam na patelnię i smażę przez kilka minut, aż wytopi się trochę tłuszczu. Wtedy dorzucam pokrojoną w piórka cebulę i podsmażam razem do momentu, gdy cebula się zeszkli. Pieczarki kroję na duże kawałki, również dodaję na patelnię, odrobinę wszystko solę. Przykrywam patelnię i podsmażam 6-8 minut; pieczarki powinny zostać jędrne. Dolewam kilka łyżek wody, dodaję tymianek, przecier pomidorowy i drobno posiekany czosnek, mieszam, przykrywam patelnię i duszę kilka minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję na gorąco.
Składniki:
200 g. pieczarek
1 średnia cebula
100 g. surowego, wędzonego boczku w plastrach
1 solidna łyżka przecieru pomidorowego (50-60 g)
1 mały ząbek czosnku
kilka łyżek wrzątku
duża szczypta suszonego tymianku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Boczek kroję w paseczki, przekładam na patelnię i smażę przez kilka minut, aż wytopi się trochę tłuszczu. Wtedy dorzucam pokrojoną w piórka cebulę i podsmażam razem do momentu, gdy cebula się zeszkli. Pieczarki kroję na duże kawałki, również dodaję na patelnię, odrobinę wszystko solę. Przykrywam patelnię i podsmażam 6-8 minut; pieczarki powinny zostać jędrne. Dolewam kilka łyżek wody, dodaję tymianek, przecier pomidorowy i drobno posiekany czosnek, mieszam, przykrywam patelnię i duszę kilka minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz