Szukaj na blogu

Schab z grzybami i pomidorami

Ten sos i mięso wyszły mi niezwykle smaczne, i z całą pewnością zaliczam je do czołówki tego typu obiadów. Cudowny, trochę jesienny smak, chyba najlepiej zjeść ten schab z dobrą kaszą, np. pęczakiem; do tego sałatka z czerwonej kapusty... Ech, to był obiadowy raj!
 


 

Składniki (u mnie porcja na 2 osoby):
3 kotlety schabowe
2 łyżki oleju do smażenia
1 płaska łyżeczka mąki
1 średniej wielkości cebula
1 duży ząbek czosnku
10 niewielkich kapeluszy podgrzybków (suszonych)
2 średnie pomidory malinowe
1 płaska łyżka słodkiej mielonej papryki
gałązka świeżego tymianku
1 szklanka wrzątku
sól ziołowa/sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Grzyby przekładam do miseczki i zalewam wrzątkiem na 10 minut. Kotlety oprószam z obu stron solą i pieprzem, a także mąką. Rozgrzewam olej na patelni (wybierz głębszą, bo w niej będzie dusił się sos) i na mocnym ogniu krótko obsmażam mięso z jednej strony, by się zarumieniło. Podsmażone kotlety przewracam na drugą stronę i zsuwam na jedną stronę patelni. W wolne miejsce wrzucam pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Smażę do momentu, gdy ta się również zarumieni. 
Grzyby odsączam z płynu (ten zostawiam) i kroję w paseczki. Kroję też w dużą kostkę pomidory. Razem dodaję je do mięsa i podsmażonej cebuli, odrobinę wszystko solę i pod przykryciem, na średnim ogniu, duszę ok. 10 minut (pomidory powinny wypuścić sok). Następnie dodaję tymianek, posiekany czosnek, wodę po moczeniu grzybów, oraz słodką mieloną paprykę. Duszę pod pokrywka, na niewielkim ogniu. W międzyczasie doprawiam sos do smaku solą i pieprzem. 
Potrawa jest gotowa, gdy sos stanie się zawiesisty i gęsty, a mięso miękkie.









Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger