Sałatka cygańska (z burakiem i kiełbasą)
Pyszna, dość ostra w smaku sałatka do której potrzebujesz kilku składników: dobrej jakości, najlepiej czosnkowej kiełbasy, ugotowanego buraczka, korniszonów i czerwonej cebuli. Idealnie pasują do niej majonez (w wersji light możesz zastąpić go jogurtem naturalnym) i musztarda, i właściwie nic poza solą i pieprzem więcej nie trzeba! Przekonaj się sama/sam!
Składniki (porcja na 2 osoby):
100 g. mocno czosnkowej kiełbasy
ugotowany burak (100 g)
czerwona cebula (50 g)
korniszony (czyli ogórki w zalewie octowej - 50 g.)
1 łyżka majonezu
0,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki drobno kroję, u mnie: kiełbasę, buraczka i korniszony w paseczki, a cebulę w kostkę. Łączę je w misce z majonezem i musztardą, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiam na 15 minut do lodówki i wtedy doprawiam do smaku solą.
Składniki (porcja na 2 osoby):
100 g. mocno czosnkowej kiełbasy
ugotowany burak (100 g)
czerwona cebula (50 g)
korniszony (czyli ogórki w zalewie octowej - 50 g.)
1 łyżka majonezu
0,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki drobno kroję, u mnie: kiełbasę, buraczka i korniszony w paseczki, a cebulę w kostkę. Łączę je w misce z majonezem i musztardą, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiam na 15 minut do lodówki i wtedy doprawiam do smaku solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz