Zupa krem z pomidorów z serkiem topionym
Rewelacyjna zupa, na dodatek bardzo łatwa i szybka. Bez żadnego mięsa, przygotowana z masłem, któremu zawdzięcza tak dobry smak.
Składniki:
3-4 dojrzałe pomidory (u mnie 3 czerwone i 1 żółty)
2 łyżki masła
100 g. koncentratu pomidorowego
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
1 duży ząbek czosnku
1 średnia marchewka, starta na tarce z drobnymi oczkami
100 g. śmietankowego serka topionego
2 l. wody
2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
gałązka świeżego tymianku
sól ziołowa/sól i pieprz do smaku
(ugotowany ryż)
Przygotowanie:
Wodę zagotowuję z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Na patelni rozgrzewam łyżę masła i wrzucam pokrojone w kostkę pomidory (bez obierania). Odrobinę je solę i mieszając smażę na mocnym ogniu, aż się rozpadną. Przekładam je do garnka z wodą i przyprawami. Na tą samą patelnię wkładam drugą łyżkę masła, oraz startą marchewkę i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażę 5-8 minut, aż cebula się zeszkli. Wszystko również przekładam do garnka z zupą. Dodaję koncentrat, gałązkę tymianku i posiekany czosnek, gotuję razem 10 minut. Wyjmuję ziele angielskie, tymianek i liście laurowe, dodaję serek topiony, podgrzewam na małym ogniu aż się rozpuści. Następnie dokładnie miksuję zupę na krem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję solo lub z ugotowanym ryżem.
Składniki:
3-4 dojrzałe pomidory (u mnie 3 czerwone i 1 żółty)
2 łyżki masła
100 g. koncentratu pomidorowego
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
1 duży ząbek czosnku
1 średnia marchewka, starta na tarce z drobnymi oczkami
100 g. śmietankowego serka topionego
2 l. wody
2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
gałązka świeżego tymianku
sól ziołowa/sól i pieprz do smaku
(ugotowany ryż)
Przygotowanie:
Wodę zagotowuję z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Na patelni rozgrzewam łyżę masła i wrzucam pokrojone w kostkę pomidory (bez obierania). Odrobinę je solę i mieszając smażę na mocnym ogniu, aż się rozpadną. Przekładam je do garnka z wodą i przyprawami. Na tą samą patelnię wkładam drugą łyżkę masła, oraz startą marchewkę i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażę 5-8 minut, aż cebula się zeszkli. Wszystko również przekładam do garnka z zupą. Dodaję koncentrat, gałązkę tymianku i posiekany czosnek, gotuję razem 10 minut. Wyjmuję ziele angielskie, tymianek i liście laurowe, dodaję serek topiony, podgrzewam na małym ogniu aż się rozpuści. Następnie dokładnie miksuję zupę na krem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję solo lub z ugotowanym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz