Gulasz z szynki z podgrzybkami
Na mapie występowania grzybów widać doskonale, że nie brakuje ich prawie w całym kraju. Wykorzystujemy ten dar :) Byliśmy już kilkukrotnie na grzybobraniu, za każdym razem bardzo udanym. Dziś nawet deszcz nas nie przestraszył - zresztą było bardzo ciepło, i po godzinie przestało padać. Piękne, młode, w przeważającej większości podgrzybki, kilka prawdziwków, istny raj.
Wykorzystałam je oczywiście w dzisiejszym obiedzie, we wspaniałym gulaszu z szynki. Sos wyszedł wyśmienity!
Składniki:
800 g. mięsa z szynki wieprzowej
2 średniej wielkości cebule
2 niewielkie marchewki
1 płaska łyżka mąki pszennej
300-400 g. świeżych, oczyszczonych podgrzybków, najlepiej niewielkich
1 duży liść laurowy
2 duże ząbki czosnku
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
1-1,5 szklanki wrzącej wody
3-4 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroję w dużą kostkę, oprószam solą i pieprzem, oraz mąką.
Wykorzystałam je oczywiście w dzisiejszym obiedzie, we wspaniałym gulaszu z szynki. Sos wyszedł wyśmienity!
Składniki:
800 g. mięsa z szynki wieprzowej
2 średniej wielkości cebule
2 niewielkie marchewki
1 płaska łyżka mąki pszennej
300-400 g. świeżych, oczyszczonych podgrzybków, najlepiej niewielkich
1 duży liść laurowy
2 duże ząbki czosnku
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
1-1,5 szklanki wrzącej wody
3-4 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroję w dużą kostkę, oprószam solą i pieprzem, oraz mąką.
Tak przygotowane przekładam na patelnię z 2 łyżkami rozgrzanego oleju, a gdy mięso się posmaży na rumiano, zsuwam je na jedną stronę patelni i dorzucam pokrojone w kostkę cebule.
Smażę przez chwilę, do zeszklenia cebuli.
Całą zawartość patelni przekładam do garnka, w którym będzie dusił się sos, wlewam wrzątek, dodaję drobno pokrojone marchewki i liść laurowy; gotuję na niewielkim ogniu (pod pokrywką).
Na patelnię wlewam pozostały olej, i gdy się rozgrzeje - wrzucam grzyby (jeśli są małe, nie trzeba ich kroić).
Lekko je solę i podsmażam, mieszając, aż się lekko zezłocą.
Wtedy przerzucam je do garnka z mięsem, całość wstępnie doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Duszę ok. 40 minut, mieszając od czasu do czasu.
Gdy mięso jest prawie miękkie, dodaję posiekany czosnek oraz sos sojowy.
Duszę jeszcze 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz